• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLAN.GOV.TR
  • ASAYİŞ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • RESMİ İLANLAR
  • SPOR
  • BELEDİYE TURİZM MAGAZİN EĞİTİM SAĞLIK TEKNOLOJİ YAŞAM KÜLTÜR - SANAT ÇAYCUMA SPOR
  • Ara
SON DAKİKA:
00:00
TARTIŞMA KANLI BİTTİ 
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. Ekmeğini Taştan Çıkarıyorlar!
YAŞAM
Yayınlanma: 22 Nisan 2024 - 11:59
Reklam

Ekmeğini Taştan Çıkarıyorlar!

Kurucaşile'nin Karaman Köyü'nde sürdürülen Taş Sac yapımı, 300 yıllık köklü bir geleneğin izlerini taşıyor.

YAŞAM
22 Nisan 2024 - 11:59
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ekmeğini Taştan Çıkarıyorlar!
Reklam

Bartın’da yüzyıllardır kullanılan geleneksel bir pişirme malzemesi, hem yerel halk hem de gastronomi tutkunları tarafından büyük ilgi görüyor. 300 yıllık tarihsel geçmişi olan bu ustalık, volkanik taşların özelliklerinden yararlanarak kızartma tavaları, ekmek ve yufka sacları üretiyor.

Hamur İşlerinin Kalitesini Artırıyor

Bartın'ın köklü geleneği olan "Bartın ekmek taşı" veya yaygın adıyla "Bartın fırın taşı", yüzyıllardır bölgede kullanılıyor. Bu özel bazalt taşı, özellikle taş fırınlarda pişirilen hamur işlerinin kalitesini artırıyor. Yüksek ısıya dayanıklılığı ve ısıyı homojen bir şekilde yayma özelliği, Bartın fırın taşını öne çıkarıyor. Bu özellikler sayesinde, hamur işlerinin altının çıtır, üstünün ise yumuşak kalmasını sağlayarak pizza, ekmek, pide ve lahmacun gibi lezzetlerin tadını zirveye çıkarıyor.

300 yıllık Bartın Geleneği

Bartın yöresinde yüzyıllardır kullanılan bu taş, günümüzde Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki taş fırınlarda da tercih edilmekte. Bartın ekmek taşı, sadece bir pişirme aracı olmanın ötesinde, yöresel bir değer olarak kabul ediliyor ve Bartın'ın zengin gastronomi kültürünün önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu geleneksel taşın kullanımı, yöresel lezzetlerin korunmasına ve geliştirilmesine önemli katkılar sağlıyor.

Aşağı yukarı 300 yıllık bir geçmişe sahip olan bu meslek, günümüzde 6-7 kişi tarafından sürdürülmektedir. Yeni ustalar yetişmediği için bu meslek kaybolmaya yüz tutmaktadır. Gelecek kuşaklara aktarımı sağlanamama tehlikesiyle yüz yüzedir.

ŞEVVAL ALTINTAŞ
# Bartın# Bartın fırın taşı# Bartın ekmek taşı# Taş Sac yapımı# bazalt taşı
EDİTÖR
ŞEVVAL ALTINTAŞ
ŞEVVAL ALTINTAŞ
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
BAŞKAN VEFAT ETTİ!
BAŞKAN VEFAT ETTİ!
ARIT'IN ACI GÜNÜ!
ARIT'IN ACI GÜNÜ!
BAŞSAVCI O KÖYDE!
BAŞSAVCI O KÖYDE!
BİR SIR BURADA YAŞIYOR!
BİR SIR BURADA YAŞIYOR!
Son Haberler
TARTIŞMA KANLI BİTTİ 
TARTIŞMA KANLI BİTTİ 
Okul Servislerinde Yeni Dönem
Okul Servislerinde Yeni Dönem
Bartın'a 1 Milyarlık Dev Yatırım
Bartın'a 1 Milyarlık Dev Yatırım
Utku Batın Atik yüzmede Türkiye üçüncüsü oldu
Utku Batın Atik yüzmede Türkiye üçüncüsü oldu
EKİPLER ULUS'TA
EKİPLER ULUS'TA
BİN 608 KİŞİ ALINACAK!
BİN 608 KİŞİ ALINACAK!

Ana Sayfa
İLAN.GOV.TR
ASAYİŞ
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
RESMİ İLANLAR
SPOR
BELEDİYE
TURİZM
MAGAZİN
EĞİTİM
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
ÇAYCUMA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYE
  • ÇAYCUMA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR - SANAT
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLANLAR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim