700 yıl önce Gürcistan’dan göç eden Abhazalar tarafından yapılan peynir, kaşar peyniri ile dil peynirine benzer özellikler taşıyor. Abhaza Peyniri 3 Mayıs 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenip, coğrafi işaretler alan gıda ürünleri arasında.
Abhaz Peynirini Özel Kılan Nedir?
Abhaz Peyniri; yaklaşık olarak 700 yıl önce Sakarya iline yerleşen Abhaz halkının kültürünün de etkisiyle Sakarya ilinde üretilen kaşar peyniri ile dil peyniri arasında özelliklere sahip, olgunlaştırılmış, lifli yapıda, kehribar sarısı renginde ve genellikle örgü şeklindeki peynirdir. Lifli yapısı sayesinde sıcak su içinde sünebiliyor.
Abaza Peyniri, Sakarya Taraklı yaylalarının eşsiz doğasında taze kekiklerle beslenen keçi, koyun ve ineklerin sütleri ile yapılıyor. Büyük bir titizlikle üretilen Abaza peynirlerinin öyküsü, yüzlerce yıllık bir geçmişe dayanıyor.
Sakarya Abhaz Peynirine ayırt edici özelliklerini; süt kaynatıldıktan (pastörizasyon) sonra 40 derecede yoğurt ilave edilmesi ve ardından 5 derece daha soğutularak doğal peynir mayası (şirden mayası) ilave edilmesi, mayalandırma ve baskılama işlemlerinden sonra iki kez haşlama işlemi yapılması ve haşlama işleminin peynir altı suyu içerisinde yapılması kazandırıyor. Haşlama işleminden sonra genellikle çörekotu olmak üzere kekik gibi çeşniler ilave edilebiliyor.
Sadece Sakarya’da Üretilmesi Gerekiyor!
Abhaz Peynirinin üretimi geçmişe dayanıyor ve ustalık becerisi gerektiriyor. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Abhaz Peynirinin üretimin tüm aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmeli.
YUSUFHAN KABAKCI