• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLAN.GOV.TR
  • ASAYİŞ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • RESMİ İLANLAR
  • SPOR
  • BELEDİYE TURİZM MAGAZİN EĞİTİM SAĞLIK TEKNOLOJİ YAŞAM KÜLTÜR - SANAT ÇAYCUMA SPOR
  • Ara
SON DAKİKA:
11:29
AK PARTİ’NİN ACI GÜNÜ 
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. Çok Sevdiğimiz O lezzetin Sırrı ne?
GÜNCEL
Yayınlanma: 06 Ekim 2023 - 22:08
Reklam
Reklam

Çok Sevdiğimiz O lezzetin Sırrı ne?

Bartın halkının çok sevdiği Abhaz Peynirinin lezzeti nereden geliyor? İşte o lezzetin sırrı ve serüveni…

GÜNCEL
06 Ekim 2023 - 22:08
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çok Sevdiğimiz O lezzetin Sırrı ne?
Reklam

700 yıl önce Gürcistan’dan göç eden Abhazalar tarafından yapılan peynir, kaşar peyniri ile dil peynirine benzer özellikler taşıyor. Abhaza Peyniri 3 Mayıs 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenip, coğrafi işaretler alan gıda ürünleri arasında.

 

 

Abhaz Peynirini Özel Kılan Nedir?

Abhaz  Peyniri; yaklaşık olarak 700 yıl önce Sakarya iline yerleşen Abhaz halkının kültürünün de etkisiyle Sakarya ilinde üretilen kaşar peyniri ile dil peyniri arasında özelliklere sahip, olgunlaştırılmış, lifli yapıda, kehribar sarısı renginde ve genellikle örgü şeklindeki peynirdir. Lifli yapısı sayesinde sıcak su içinde sünebiliyor.

 

 

Abaza Peyniri, Sakarya Taraklı yaylalarının eşsiz doğasında taze kekiklerle beslenen keçi, koyun ve ineklerin sütleri ile yapılıyor. Büyük bir titizlikle üretilen Abaza peynirlerinin öyküsü, yüzlerce yıllık bir geçmişe dayanıyor.

Sakarya Abhaz Peynirine ayırt edici özelliklerini; süt kaynatıldıktan (pastörizasyon) sonra 40 derecede yoğurt ilave edilmesi ve ardından 5 derece daha soğutularak doğal peynir mayası (şirden mayası) ilave edilmesi, mayalandırma ve baskılama işlemlerinden sonra iki kez haşlama işlemi yapılması ve haşlama işleminin peynir altı suyu içerisinde yapılması kazandırıyor. Haşlama işleminden sonra genellikle çörekotu olmak üzere kekik gibi çeşniler ilave edilebiliyor.

 

 

Sadece Sakarya’da Üretilmesi Gerekiyor!

Abhaz Peynirinin üretimi geçmişe dayanıyor ve ustalık becerisi gerektiriyor. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunan  Abhaz Peynirinin üretimin tüm aşamaları, belirtilen coğrafi sınırda gerçekleştirilmeli.

YUSUFHAN KABAKCI
# Bartın# Sakarya# Abhaz# Türk Patent ve Marka Kurumu
EDİTÖR
Bartın Halk
Bartın Halk
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
AK PARTİ’NİN ACI GÜNÜ 
AK PARTİ’NİN ACI GÜNÜ 
BARTIN’DA KAÇAK AVI!
BARTIN’DA KAÇAK AVI!
BARTIN'A DÖNDÜ!
BARTIN'A DÖNDÜ!
EKİPLER MUGADA'DA
EKİPLER MUGADA'DA
Son Haberler
AK PARTİ’NİN ACI GÜNÜ 
AK PARTİ’NİN ACI GÜNÜ 
BARTIN’DA KAÇAK AVI!
BARTIN’DA KAÇAK AVI!
2025 yılı EYS antrenörler ile toplantı yapıldı
2025 yılı EYS antrenörler ile toplantı yapıldı
BARTIN'A DÖNDÜ!
BARTIN'A DÖNDÜ!
Sporcularımız Teniste başarı elde etti
Sporcularımız Teniste başarı elde etti
Bartınspor’un ilk haftaki rakibi belli oldu
Bartınspor’un ilk haftaki rakibi belli oldu

Ana Sayfa
İLAN.GOV.TR
ASAYİŞ
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
RESMİ İLANLAR
SPOR
BELEDİYE
TURİZM
MAGAZİN
EĞİTİM
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
ÇAYCUMA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYE
  • ÇAYCUMA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR - SANAT
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLANLAR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim