Bartın'da kafe ve çay ocakları, en fazla vakit geçirilen sosyalleşme alanlarından biri. Genç nüfusun tüketim alanı kafeler olurken, orta ve yaşlı nüfus çay ocaklarında vakit geçirmeyi tercih ediyor. Ancak çay fiyatlarının yükselmesi, hem çay sevenleri hemde dışarıda sosyalleşmeyi tercih edenleri eve mecbur bırakıyor.
Peki çay fiyatları ne kadar?
Koronavirüs pandemisiyle birlikte sekteye uğrayan mekanlar, açılım sonrasında kriz ve enflasyonla boğuşmaya başladı. Kriz ve pandemi öncesinde 1 TL'ye içilen çay, son dönemde 10 TL'ye dayandı. Bu durum özellikle emekli maaşıyla geçinmek zorunda olanları sosyalleşmekten mahrum bırakıyor. Bartınlı vatandaşlar "10 liraya bir bardak çay içsem diğer gün gelemem,nasıl geleyim" diyerek sitem etti.
Yalı'da 40 lira, çarşıda 10 liraBartın'ın son zamanlarda en gözde yerlerinden olan Yalı bölgesinde çay fiyatları daha yüksek. Çarşıda ise çay fiyatları daha ekonomik. Yalı bölgesindeki dükkan kiralarının yüksek olması, çaya, şekere gelen zam, elektrik, doğalgaz, su fiyatlarına gelen zamlar çay fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Kafeye giden bir kişi bir çay içtiğinde 80 lira öderken ayda 2bin 400 lira sadece çay parası ödemiş oluyor. Çayın yanında bir de kahve içerse adeta ev kirası ödüyor. Çarşı merkezi ve ara sokaklarda bulunan kahveler ve çay ocaklarında ise durum biraz daha farklı. Bunun sebebi de her ne kadar maliyetleri yüksek olsa da çay ocaklarının küçük olması, personel sayısının az olması ve kiralarının biraz daha düşük olması.
İşletmeleri zorlayan etkenler sadece bunlar mı?
Dışarıdan temin edilen ürünlerin tedariğinde yaşanan sorunlar işletmelerin stok yönetimini zorlaştırıyor. Ayrıca doların yükselmesi ile, mağaza kurulumunda yer alan ekipman, makinelerin fiyatları ve bakım maliyetleri yükseliyor. Hal böyle iken her şey gibi, çayın da tadı kaçıyor.MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI