Türkiye'nin her köşesi adeta bir hazine. Her mevsim bize farklı güzellik sunan doğamız insanı resmen kendine hayran bıraktırıyor. İnsana bir rüyadaymış hissi veren Karadeniz Bölgesi ise doğası, temiz havası ve tüm renkleri barındıran tabiatıyla bize muhteşem güzellikler sunan bir cennet.
Horma Kanyonu'nda trekking, hiking şeklinde doğa yürüyüşleri ve profesyonel kanyon tırmanışları yapabilirsiniz. Ayrıca kanyonun doğal güzelliğinin oluşturduğu kartpostallık görüntüleri mevsim fark etmeksizin fotoğraflayabilirsiniz. Horma Kanyonu fotoğraf sevenlere ve profesyonel fotoğrafçılara en güzel renklerin harmanlandığı fotoğraf kareleri sunuyor.
210 metre yüksekliği bulunan Horma Kanyonu’nda kayalara monte edilen yürüyüş yolunda yürümek gerçekten yürek istiyor.
Kastamonu ve bartın sınırlarındaki Küre Dağları’nın içine gizlenmiş, turizme kazandırılmış ve dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğini taşıyan Horma Kanyonu’nda oluşturulan yürüyüş yolunda yürümek cesaret istiyor. Yaklaşık 3 kilometrelik mesafedeki sarp ve yüksek kayalara monte edilen yürüyüş yolunda yürümek herkesin harcı değil. Çünkü yürüdüğünüz platformun altındaki yükseklik zaman zaman 210 metreye kadar ulaşıyor.
270 ton çeliğin kullanıldığı yürüyüş yolunu kayalara sabitlemek için yaklaşık 50 santimetre boyunda 260 bin cıvata kullanıldı. Kayalar delinerek yürüyüş yolu için platformlar oluşturuldu. Yürüyüş yolu boyunca zaman zaman kanyonun tabanından 5 bin 60 metre yüksekliğe demir kazıklarla sabitlenen platform üzerine ahşap yol yapıldı. Doğaseverler başta olmak üzere, herkesin ilgisini çeken kanyonda oluşturulan yürüyüş yolu yaklaşık 2 saat sürüyor.
Kaç saatte ulaşabiliriz?
Fotoğraf çekmek, manzarası ile buluşmak, piknik veya mangal yapmak, semaverde çay içmek ve şelalede yüzmek için iyi bir fırsat olan Horma Kanyonu çevresinde bir sürü işletme kuruldu. Bartın’dan Horna Kanyonu’na gitmek 1 saat 37 dakika. Hem Bartın’ın Ulus İlçesi’nden 93.8 kilometre mesafe ile gidebiliyorsunuz, hem de Karabük Eflani ilçesi üzerinden 104.8 kilometre giderek 1 saat 45 dakikada ulaşabiliyorsunuz.
Horma Kanyonu özel olarak planlanmış doğal yürüyüş alanlarına ve dinlenme noktalarına ev sahipliği yapmaktadır.
Kanyon içerisinden Ilıca Şelalesinden dökülen, Zarı Çayı geçmektedir. Batı Karadeniz’in tüm güzelliklerini gözler önüne seren Horma Kanyonu trekking için oldukça elverişli bir yapıya sahip olup kanyon sporları ve doğa fotoğrafçılığı için bulunmaz bir yerdir. Günümüzde ailelerin rahatlıkla yürüyebileceği 3 km'lik doğaya uygun ahşap platform bulunmaktadır. Horma Kanyonu doğal akvaryum niteliğinde olup etkileyici dev taş kazanları ve bölgeye özel endemik bitki çeşitleriyle dikkat çekmektedir.