Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, özellikle yağışlı mevsimlerde sıklıkla görülen mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekildi.
Açıklamada, “Doğada yetişen mantarlar zehirli olabilir ve yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmeler görülebilir. Zehirlenme belirtileri görüldüğünde Alo 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) aranmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” denildi.
BELİRTİLER CİDDİYET GÖSTEREBİLİR
Zehirlenme belirtilerinin mantarın içerdiği zehrin türüne göre değiştiği ifade edilen açıklamada, mantarın yenmesinden sonraki ilk iki saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, bulantı, kusma ve terleme gibi belirtilerin görülebileceği belirtildi. Bazı zehirli mantar türlerinde ise belirtilerin 6 saat sonra ortaya çıkabileceği, bu durumlarda ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı ve karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları gibi ciddi semptomların oluşabileceği vurgulandı.
“DOĞAL MANTARLARDAN UZAK DURUN” UYARISI
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğada yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Açıklamada, “Mantar tüketilmek isteniyorsa bandrollü ve son kullanım tarihi uygun olan kültür mantarları tercih edilmelidir. Zehirlenmeden şüphelenilen kişilerin, mantarı birlikte tüketen bireylerle birlikte derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurması hayati önem taşımaktadır” ifadeleri yer aldı.
ŞEVVAL ALTINTAŞ