Amasra’da dağlardan toplanan Hatmiçiçeği, ilçede reçeli en çok yapılan bitkilerin arasında yer alıyor. Amasra’da dağlardan toplanan bitkinin reçelini yaparak, Amasra’da Salı ve Cuma günleri kurulan pazarda satışa sunan Hanife Y., reçelin yapılış aşamasını anlattı.
Hem Çayı, Hem Reçeli Hem De Yemeği Yapılıyor
Pazarcı kadın, “Çiçekleri dağlardan topluyoruz. Çiçeklerimizi güzelce ayıklayıp, onları şekere yatırıp 2 saat bekletiyoruz. Ondan sonra kaynatıp reçel yapıyoruz. Hem çayı oluyor, hem yemeği oluyor. İsterseniz yemeğinin içine bulgur ya da pirinç atabiliyorsunuz. Ispanak türü gibi lezzetli bir yemek oluyor. Hatmi Çiçeği’nin birde yeşil yaprakları var, onlardan da çayını yapıp içiyoruz. Hem şifa kaynağı hem de vitamin deposu” dedi.
Hatmiçiçeği Faydaları
Halk arasında Ebegümeci ya da gül hatmi olarak da bilinen bitki türünün faydaları saymakla bitmiyor. Hatmi Çiçeği’nin bazı öksürük ilaçlarına eklenerek, öksürüğü hafiflettiği biliniyor. Bitki özünün sıvı haline getirilmiş formları, özellikle boğaz ağrısı ve boğaz tahrişlerinde yatıştırıcı bir etkisi olduğu gözlemlenmiş. Yine Hatmi Çiçeği yapraklarında, yaraları iyileştirici tahrişi azaltıcı bir anti bakteriyel etki olduğu ve tüketilen Hatmi Çiçeği çayının da sindirimi kolaylaştırıcı bir etkiye sahip olduğu kabızlık ve mide asidi gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor. Elbette hastalığı ya da alerjisi olan kişilerin doktor danışmanlığında bu bitkilerden faydalanması gerekiyor.
Hatmi Çiçeği Nerelerde Yetişir?
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde görülebilen bu bitki, dere kenarları gibi sulak alanlarda yetişiyor. Bartın’da da yetişen bu bitkiyi dağlardan toplayan Amasralılar, hem kendileri hem de müşterileri için reçel yapıyor. Amasra’da Hatmi Çiçeği yemeği ve çayı da tüketiliyor.
MUHABİR - EDA KOÇ