Bartın’a bağlı Ulus ilçesinin Kalecik köyünde bulunan Şimşirli Baba Camii ve Türbesi, yalnızca dini bir yapı değil, aynı zamanda yöre halkının köklü efsaneleriyle de tanınıyor. Caminin yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, halk arasında yaygın olarak bilinen bir rivayete göre, cami bir gecede Şimşirli Baba tarafından inşa edilmiştir.
Camii, Şimşirli Baba'nın mezarının yanı sıra, Akşemseddin’in babası Hamza Efendi’nin mezarı ve soğuk suya sahip Akşemseddin Çeşmesi ile çevrilidir. Yörede uzun yıllar eşiyle birlikte yaşamış olan Şimşirli Baba'nın gerçek adının Kara Yusuf İzzettin olduğu söylenmektedir. Yine halk arasında anlatılanlara göre, Şimşirli Baba namazlarını önceleri yöredeki şimşir ve çınar ağaçlarının gölgesinde, daha sonra ise bir çınar ağacını oyarak yaptığı küçük bir mekanda kılardı. Bu nedenle, adının Şimşirli Baba olarak anıldığı rivayet edilmektedir.
CAMİ’NİN EFSANESİ
Şimşirli Baba'nın hayatı ve caminin yapımına dair anlatılan öyküler ise oldukça ilginçtir. Yöre halkı, Şimşirli Baba'nın namazlarını Beytullah'ta kıldığına, geçimini ise sahibi olduğu tek inekten elde ettiği süt ürünleriyle sağladığına inanır. Ancak, rivayetlere göre, süt kaynağı aslında yörede yaşayan geyiklerdir. Sabahları topluca gelen geyikler, hiçbir zorluk çıkarmadan Şimşirli Baba ve eşi tarafından sağıldıktan sonra ormana dönerlerdi. Ayrıca, caminin inşaat malzemeleri de aynı gece geyiklerle taşınmıştır. Bu öyküler, Şimşirli Baba Camii ve Türbesi’ni yörede kutsal ve özel bir yer olarak nitelendirir.
ŞEVVAL ALTINTAŞ