“Sağlıklı ve dengeli beslenme sizin için ne ifade ediyor?”
Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
“Bir aylık güzel bir Ramazan geçirdik. Beslenme düzenimiz de buna göre şekillendi. Bayramda adet olduğu üzere misafirler ağırlanacak ve bayram geleneği olan tatlılar, yaprak sarmaları, şeker ve çikolata gibi ikramlar yapılacak. Beslenme düzenindeki bu hızlı geçişte nelere dikkat edilmeli, sağlıklı bir bayram geçirmek için beslenme düzenimiz nasıl olmalı, bunlardan bahseder misiniz?”
Ramazan ayında farklı bir beslenme tarzına alışmış olan midenizin sağlığını korumak için ilk kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin, bol yeşillik, domates, salatalık ve avokado gibi hafif yiyecekleri tercih edin. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan ve hamur işleri, tuzlu börekler, kekler ve reçeller gibi basit karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzak durun.
Yediğiniz yemekleri iyice çiğnemek midenizdeki yükü hafifletir. Yeterince çiğnemeden yemek, büyük lokmalar yutmak mide ve bağırsak sorunlarına yol açabilir.
Bayram ziyaretlerinde sunulan tüm yiyecekleri yemek yerine tüketiminizi dengeleyin. Bir bayram buluşmasında hamur işi yerseniz, bir diğerinde sadece tatlı bir ikram seçin. İkramlar için porsiyonları olabildiğince küçük tutun.
Kızarmış, tuzlu ve ağır yiyeceklerden kaçının. Yağlı ve ağır yiyecekleri sindirmek zor olabilir. Tuzlu ve baharatlı yiyecekler sindirim sistemi sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir.
Aşırı şeker ve şekerli yiyecekler mide- bağırsak rahatsızlığına yol açabilir. Bunlardan uzak durmaya çalışın veya sınırlı miktarlarda tüketin. Şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli veya dondurmalı tatlıları tercih edin. Şekerli ve asitli içecekler yerine, sağlıklı ve düşük kalorili içecekleri tercih edin.
Bayram boyunca, sindirim sisteminizi çok fazla zorlamamak için küçük porsiyonlarda ve sık sık yemeye dikkat edin.
Ramazan ayından sonra günlük su tüketiminin minimum 8-10 su bardağı, toplam sıvı tüketiminin de 12-15 su bardağı olmasına özen gösterin.
Öğünlerden bir süre sonra veya önce fiziksel aktivite yapın. Yürüyüş veya spor aktiviteleri hem sindirim sistemini destekler hem de metabolizmayı hızlandırır.
“Sağlıklı bir beslenme sürecini uzun vadeli olarak sürdürmek için neler yapılmalı?”Her öğünde temel gıda gruplarından (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterin.
Porsiyonlarınızı kontrol altında tutarak aşırı yemekten kaçının.
Öğün atlamadan, düzenli olarak yemek yemeye özen gösterin. Ana öğünler ve ara atıştırmalıklar ile metabolizmayı dengede tutun.
Mümkün olduğunca işlenmiş ve hazır besinlerden uzak durun. Buna yerine taze ve doğal besinleri tercih edin.
Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasındaki farkı anlamaya çalışın. Stresli zamanlarda sağlıklı alternatifler bulmayı öğrenin.
Yeterli miktarda su içmek, metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Günde en az 8-10 bardak su içmeye çalışın.
“Sağlıklı beslenmeyi hayatının bir rutini haline dönüştürmek isteyen okurlarımıza bir notunuz var mıdır?”
Büyük değişimler yapmak zor olabilir. Küçük, yönetilebilir adımlarla başlayın. Kısa ve uzun vadeli hedefler koyarak ilerlemenizi takip edin. Bu hedefler, motivasyonunuzu yükseltebilir. Hedeflerinizi gerçekçi ve ulaşılabilir hale getirin. Sağlıklı beslenme sürecinin sıkıcı olmaması gerektiğini unutmayın. Farklı tarifler deneyin, yeni tatlar keşfedin ve sağlıklı yiyecekleri eğlenceli hale getirin.
Diyetisyen Ali Emrehan Alan kimdir?Beslenme ve diyetetik alanında başarılı bir kariyer inşa eden Diyetisyen Ali Emrehan Alan, 2020 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca teorik bilgilerini pratik deneyimle birleştiren Alan, 2019-2020 yılları arasında çeşitli sağlık kuruluşlarında zorunlu ve gönüllü staj yaparak mesleki deneyimini pekiştirdi.Diyetisyen Ali Emrehan Alan, eğitim sürecinde Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Bartın Devlet Hastanesi ve Formeo gibi önemli sağlık kuruluşlarında görev aldı. Bu süreçte edindiği deneyimler, ona geniş bir hasta ve danışan yelpazesiyle çalışma fırsatı sundu. Alan, özellikle klinik beslenme, kilo yönetimi ve hastalıklara yönelik beslenme tedavileri konularında derinlemesine bilgi sahibi oldu.2021 yılında kendi kliniğini açarak bireysel danışmanlık hizmeti vermeye başlayan Diyetisyen Ali Emrehan Alan, Bartın'da Davut Fırıncıoğlu Caddesinde bulunan ofisinde hizmet vermeye devam ediyor. Kendi ofisini kurarak bağımsız çalışmaya başlayan Alan, kişiye özel beslenme programlarıyla danışanlarının sağlıklı yaşam hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor.

YUSUFHAN KABAKCI
Ev baklavasına fazla şerbet katılmayınca zararlı olıyomu
Biz de her evde baklava ikram ediliyor yemeyince ev sahibi küsüyor
Bayram şekeri çocuklara bişey yaparmı