Bartın Üniversitesi (BARÜ), uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda Özbekistan ile olan akademik iş birliğini güçlendirmek adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Üniversite yönetimi, son olarak “III. Türkiye-Özbekistan Eğitim Forumu”na katılarak iki ülke arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliklerini derinleştirecek anlaşmalar imzaladı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) koordinasyonunda, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen forum, Türkiye ve Özbekistan üniversitelerinin bilgi birikimlerini paylaşarak ortak projeler geliştirmeyi amaçladı. Etkinliğe BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ve Erasmus Kurum Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yirmibeş de katıldı. Forumda, iki ülkenin üniversiteleri arasında bilim ve teknoloji alanında iş birliğini artırmaya yönelik görüşmeler yapıldı.
Forumun açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, iki ülkenin yükseköğretim kurumları arasındaki iş birliğini daha da güçlendirmek istediklerini vurguladı. Özvar, "Bizim en büyük temennimiz, iki ülke üniversiteleri arasındaki bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğini daha da geliştirmek ve gerek kapasite, gerekse kalite artışını hep birlikte sağlamaktır. Bu forum, bu güzel amaca hizmet edecektir," dedi.
İki gün süren forumda, Türkiye’nin sahip olduğu akademik tecrübenin Özbekistan ile paylaşılması ve bu iş birliğinin özellikle mühendislik ve bilişim gibi stratejik alanlarda derinleşmesi hedeflendi. Ayrıca, forum kapsamında “Sürdürülebilir Kalkınma: Yükseköğretim Kurumlarının Yeni Gündemi”, “Yükseköğretimin Dönüşümü: Dijitalleşme ve Yapay Zekâ” ve “Yüksek Teknoloji Odaklı Kalkınma: Mühendislik Eğitiminin Rolü” başlıklı sunumlar ve oturumlar gerçekleştirildi.
Forum çerçevesinde farklı üniversite rektörleriyle bir araya gelen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Özbekistan’ın önde gelen yükseköğretim kurumlarıyla akademik iş birliği protokolleri imzaladı. Bu kapsamda Özbekistan Sanat ve Kültür Enstitüsü, Temriz Üniversitesi, Uluslararası Gıda Teknolojisi ve Mühendisliği Enstitüsü ve Buhara Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü ile öğrenci ve akademisyen değişim programları, ortak eğitim ve araştırma projeleri yürütecek iş birlikleri geliştirildi. İmzalanan bu protokollerle, BARÜ’nün Özbekistan ile yaptığı anlaşmaların sayısı 19’a ulaştı.
Rektör Uzun, uluslararası iş birliklerinin BARÜ için büyük bir stratejik öncelik olduğunu vurgulayarak, “Yükseköğretim Kurulumuzun öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz bu forum, Özbekistan’ın saygın üniversiteleriyle yeni iş birlikleri geliştirmek ve dost iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek açısından çok önemliydi. Bilim ve teknoloji alanındaki kalkınmamıza değer katacak bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Haber Merkezi