2024 ve 2025 Maaş Farkı Yığılmalara Sebep Oluyor
Emeklilik sistemindeki diğer bir önemli sorun ise maaş hesaplama yöntemleri arasındaki farklar. 2024 yılında emekli olacakların maaşlarının, hesaplama yöntemine bağlı olarak, 2025 yılında emekli olacaklara göre yüzde 30 daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bu fark, sigortalı çalışanlar arasında 2024 yılı öncesinde emekli olma taleplerinde artışa neden olabilecek bir unsur olarak öne çıkıyor. Bu durum, hem sistemde yığılmalara hem de bütçeye ek yük getirebilir. Ekonomim gazetesinde yer alan bilgilere göre ekonomi yönetimi, bu dengesizlikleri gidermek adına çeşitli çözümler üzerinde çalışıyor. Örneğin, hangi yıl emekli olunursa olunsun, en yüksek hangi yıla denk gelen maaş hesaplamasının uygulanması gibi alternatifler gündemde.
Emeklilik Sisteminde Kapsamlı Değişiklikler Yolda
Ekonomi yönetimi, sadece maaş farklarını düzeltmeye yönelik değil, genel olarak emeklilik sisteminde köklü değişiklikler getirmeyi planlıyor. Halen en düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira olarak belirlenmiş durumda. Ancak, kök aylığı bu rakamın altında kalan birçok emeklinin maaşı bu tutara tamamlanıyor. Bu tamamlamanın kaldırılarak, yerine sosyal destek mekanizmalarının devreye alınması üzerine tartışmalar devam ediyor. Aynı zamanda, prim günü ile emekli maaşı arasındaki dengesizliğin giderilmesi de hedefleniyor. Mevcut sistemde, 7 bin gün prim ödeyen bir emekli ile 9 bin gün prim ödeyen bir emekli arasında maaş farkının olmaması eleştirilen konulardan biri. Yeni düzenleme ile prim gün sayısına göre emekli maaşı farklılaştırılacak.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
Bartın gibi illerde emekli sayısı artar çünkü insanlar emekli maaşı ile büyük şehirlerde yaşayamadığı için köyüne dönmeye başladı yanı kısaca artık tersine göç var bu da doğal olarak bu illerde emekli nüfusu artırıyor birde bu açıdan bakmak lazım