• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLAN.GOV.TR
  • ASAYİŞ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • RESMİ İLANLAR
  • SPOR
  • BELEDİYE TURİZM MAGAZİN EĞİTİM SAĞLIK TEKNOLOJİ YAŞAM KÜLTÜR - SANAT ÇAYCUMA SPOR
  • Ara
SON DAKİKA:
00:00
TARTIŞMA KANLI BİTTİ 
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. BARTIN'IN TESCİLLİ LEZZETİ!
YAŞAM
Yayınlanma: 27 Mayıs 2024 - 17:59
Reklam

BARTIN'IN TESCİLLİ LEZZETİ!

Bartın’ın mutfak kültürünün önemli bir parçası olan ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan Çöven Ekmeği, 10 Mart 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı.

YAŞAM
27 Mayıs 2024 - 17:59
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BARTIN’IN TESCİLLİ LEZZETİ!
Reklam

Bartın Çöven Ekmeği; buğday unu, mısır unu, buğday kepeği, ekşi maya, yaş maya, tuz ve su kullanılarak üretilen ekmektir. Genelde dikdörtgen şeklinde olan ve Bartın’da “çöven” olarak adlandırılan tavalarda, odun ateşinde ve taş fırında pişirilir.

Bartın Çöven Ekmeğinin geçmişi eskiye dayanır. Bartın ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı oluşmuştur.

Çöven Ekmeği Nasıl Yapılır?

Çöven Ekmeği'nin üretim aşamaları da oldukça özeldir. 1 kg buğday ununa 10 g buğday kepeği, 10 g mısır unu ve 500 ml su ilave ederek 5 dakika mikserle karıştırılır. Bir gün önceden hazırlanan ekşi hamur mayası ile yaş maya eklenerek 2 dakika daha karıştırıldıktan sonra, 500 ml su ve tuz ilave edilerek yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur kabın kenarından toplanmaya başladıktan sonra 10 dakika kadar daha yoğrularak özlendirilir. Üzeri nemli bir bezle örtülür. Hamur, iyice mayalanıp iki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde dinlendirilir. Önceden sıvı yağla yağlanan çöven adı verilen tavaya konur. Tavada 45-50 dakika bekletilip biraz daha mayalanması sağlandıktan sonra, 200℃’lik fırında 45-50 dakika pişirilir. Ekmeğin üzerine vurulduğunda tok bir sesin çıkması, ekmeğin piştiğini gösterir. Fırından çıkarılan Bartın Çöven Ekmeği, biraz soğuduktan sonra tavadan kaldırılıp alttan hava alabileceği bir ızgaranın üzerine yerleştirilir. Bartın Çöven Ekmeği genellikle fırın tezgâhlarında ve ambalajlanmadan satışa sunulur.

"Mutlaka Tadın"

Bartın Valiliği de Çöven Ekmeği'nin önemine dikkat çekerek, "İlimizin yöresel lezzetlerinden ve Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenen, adını pişirildiği "çöven" isimli dikdörtgen tavadan alan Çöven Ekmeği'ni mutlaka tatmanızı öneririz" ifadelerinde bulundu.

ŞEVVAL ALTINTAŞ
EDİTÖR
ŞEVVAL ALTINTAŞ
ŞEVVAL ALTINTAŞ
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
BAŞKAN VEFAT ETTİ!
BAŞKAN VEFAT ETTİ!
ARIT'IN ACI GÜNÜ!
ARIT'IN ACI GÜNÜ!
BAŞSAVCI O KÖYDE!
BAŞSAVCI O KÖYDE!
BİR SIR BURADA YAŞIYOR!
BİR SIR BURADA YAŞIYOR!
Son Haberler
TARTIŞMA KANLI BİTTİ 
TARTIŞMA KANLI BİTTİ 
Okul Servislerinde Yeni Dönem
Okul Servislerinde Yeni Dönem
Bartın'a 1 Milyarlık Dev Yatırım
Bartın'a 1 Milyarlık Dev Yatırım
Utku Batın Atik yüzmede Türkiye üçüncüsü oldu
Utku Batın Atik yüzmede Türkiye üçüncüsü oldu
EKİPLER ULUS'TA
EKİPLER ULUS'TA
Kaymakam Köyleri Ziyaret Etti
Kaymakam Köyleri Ziyaret Etti

Ana Sayfa
İLAN.GOV.TR
ASAYİŞ
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
RESMİ İLANLAR
SPOR
BELEDİYE
TURİZM
MAGAZİN
EĞİTİM
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
ÇAYCUMA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYE
  • ÇAYCUMA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR - SANAT
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLANLAR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim