Bartın Belediyesi öncülüğünde Türk Patent Kurumu’na başvuruda bulunularak Bartın’a özgü yemek ve tatlıdan oluşan yöresel lezzetler tescil ettirildi.
Bu kapsamda Bartın'a özgü lezzetler arasında yer alan Bartın İncir Dondurmasına Coğrafi İşaret Tescil belgesi verildi.
Kuru incir meyvesi ve manda sütü ile hazırlanan İncir Dondurması; sadece bir tat değil, aynı zamanda yöresel mirasın da bir parçasıdır.
Bu lezzetlerin tescillenmesiyle birlikte şehrin turizmi, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra bu özgün lezzetleriyle de birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapması bekleniyor.
Bartın İncir Dondurması
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri
Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Donduması, tercihen manda sütü, kuru incir ve şeker kullanılarak yapılan yörenin önemli kültürel değeridir. Bartın yöresi insanlarının lezzet konusundaki ustalıkları ve yaratıcılığı ile Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Donduması geçmişten gümünüze ulaşmıştır. Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Dondumasının yöreyle ün bağı bulunmakta olup geleneksel yöntemle üretilmektedir.
Üretim Metodu
Malzemeler: 1,5 litre süt (tercihen manda sütü) 300 g kuru incir 200 g şeker 1 lt. sıcak su Önce süt alüminyum ya da krom kapta kaynatılır. İncirler küp şeklinde doğranır, doğranan incirler ayrı bir kaba alınarak üzerine 1 lt. sıcak su konulup incirlerin yumuşaması sağlanır. Yumuşayan incirler sudan çıkarılarak bir kaba alınır, 50°C soğukluktaki süt bir kepçe yardımıyla kap dolana kadar ya da incirlerin büyüklüğüne göre incirleri geçmeyecek şekilde (tercihe göre) incirlerin üzerine konulur ve daha sonra incirler tahta kaşığın tersi ile ezilir. Tadına bakılarak incirin tatlılık durumuna göre şeker ilave edilir. Sonra bu karışım istenirse kaselere bölünerek veya bölünmeden üzerine tepsi kapatılıp bir bez yardımıyla sarılarak 2-3 saat uyumaya bırakılır. Sonra buzdolabına konularak 12 saat dinlendirilir ve servise hazır hale getirilir.
ŞEVVAL ALTINTAŞ
Bizim soframız cesitlidir
Sadece manda sütüyle değil inek sütüylede oluyo büyüklerimiz inek sütüyle yapıyolar harıka oluyo