• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLAN.GOV.TR
  • ASAYİŞ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • RESMİ İLANLAR
  • SPOR
  • BELEDİYE TURİZM MAGAZİN EĞİTİM SAĞLIK TEKNOLOJİ YAŞAM KÜLTÜR - SANAT ÇAYCUMA SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. Bartın'ın tescilli lezzeti
YAŞAM
13 Kasım 2023 - 11:03
Güncelleme: 13 Kasım 2023 - 11:07
Reklam

Bartın'ın tescilli lezzeti

Bartın’ın tescili lezzetlerinden biri olan İncir Dondurmasını biliyor musunuz?

YAŞAM
13 Kasım 2023 - 11:03
Güncelleme: 13 Kasım 2023 - 11:07
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bartın'ın tescilli lezzeti
Reklam
Reklam

Bartın Belediyesi öncülüğünde Türk Patent Kurumu’na başvuruda bulunularak Bartın’a özgü yemek ve tatlıdan oluşan yöresel lezzetler tescil ettirildi.

Bu kapsamda Bartın'a özgü lezzetler arasında yer alan Bartın İncir Dondurmasına Coğrafi İşaret Tescil belgesi verildi.

Kuru incir meyvesi ve  manda sütü ile hazırlanan İncir Dondurması; sadece bir tat değil, aynı zamanda yöresel mirasın da bir parçasıdır.

Bu lezzetlerin tescillenmesiyle birlikte şehrin turizmi, tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra bu özgün lezzetleriyle de birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapması bekleniyor.

Bartın İncir Dondurması

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri

Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Donduması, tercihen manda sütü, kuru incir ve şeker kullanılarak yapılan yörenin önemli kültürel değeridir. Bartın yöresi insanlarının lezzet konusundaki ustalıkları ve yaratıcılığı ile Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Donduması geçmişten gümünüze ulaşmıştır. Bartın İncir Dondurma Tatlısı / Bartın İncir Dondumasının yöreyle ün bağı bulunmakta olup geleneksel yöntemle üretilmektedir.

Üretim Metodu

Malzemeler: 1,5 litre süt (tercihen manda sütü) 300 g kuru incir 200 g şeker 1 lt. sıcak su Önce süt alüminyum ya da krom kapta kaynatılır. İncirler küp şeklinde doğranır, doğranan incirler ayrı bir kaba alınarak üzerine 1 lt. sıcak su konulup incirlerin yumuşaması sağlanır. Yumuşayan incirler sudan çıkarılarak bir kaba alınır, 50°C soğukluktaki süt bir kepçe yardımıyla kap dolana kadar ya da incirlerin büyüklüğüne göre incirleri geçmeyecek şekilde (tercihe göre) incirlerin üzerine konulur ve daha sonra incirler tahta kaşığın tersi ile ezilir. Tadına bakılarak incirin tatlılık durumuna göre şeker ilave edilir. Sonra bu karışım istenirse kaselere bölünerek veya bölünmeden üzerine tepsi kapatılıp bir bez yardımıyla sarılarak 2-3 saat uyumaya bırakılır. Sonra buzdolabına konularak 12 saat dinlendirilir ve servise hazır hale getirilir.

 

ŞEVVAL ALTINTAŞ
Reklam
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Şeref Metin
3 hafta önce

Bizim soframız cesitlidir

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Gül gül
3 hafta önce

Sadece manda sütüyle değil inek sütüylede oluyo büyüklerimiz inek sütüyle yapıyolar harıka oluyo

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (1)
İlginizi Çekebilir
Ata mirası yok oluyor
Ata mirası yok oluyor
Kızıl Şahin özgürlüğüne kavuştu! 
Kızıl Şahin özgürlüğüne kavuştu! 
Kalkan yakalandı!
Kalkan yakalandı!
İlk büyük ziyaret
İlk büyük ziyaret
Son Haberler
Önce çarptı sonra kaçtı
Önce çarptı sonra kaçtı
İYİ Parti'nin adayı Ceyda Sargın mı olacak? 
İYİ Parti'nin adayı Ceyda Sargın mı olacak? 
Milletvekili Akgün, Amasra'da Eğilim yoklaması yaptı
Milletvekili Akgün, Amasra'da Eğilim yoklaması yaptı
Eğitim-Sen’in yeni yönetimi belirlendi
Eğitim-Sen’in yeni yönetimi belirlendi
CHP’den Esnaf Odasına ziyaret
CHP’den Esnaf Odasına ziyaret
KYK Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçları açıklandı
KYK Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçları açıklandı

Ana Sayfa
İLAN.GOV.TR
ASAYİŞ
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
RESMİ İLANLAR
SPOR
BELEDİYE
TURİZM
MAGAZİN
EĞİTİM
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
ÇAYCUMA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYE
  • ÇAYCUMA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR - SANAT
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLANLAR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim