Bartın Üniversitesi (BARÜ), üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde yapay zekâ temelli akıllı ulaşım sistemleri geliştirerek sürdürülebilir şehir planlamasına katkıda bulunmayı hedefliyor. TÜBİTAK 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenen “Mikro Hareketlilik Etki Simülatörü: Sürdürülebilir Şehir Planlaması İçin Ekonomik, Çevresel ve Sosyal Karar Destek Aracı” başlıklı proje, şehirlerin elektrikli ve çevre dostu micromobility araçlara uygunluğunu analiz ederek, geleceğin akıllı şehirlerine yönelik önemli veriler sunacak.
6 milyon TL bütçe ile desteklenen bu projede, BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Bayram Dündar danışmanlık yaparken, Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Ali Onuralp Ünal proje yürütücülüğünü üstleniyor. Proje, kısa mesafeli yolculuklar için kullanılan micromobility araçların kentsel ortamlardaki etkisini inceleyerek, sağlık ve kamu yararı açısından karar destek sistemleri geliştirmeyi amaçlıyor.Proje kapsamında, yapay zekâ tabanlı sistemler ve optimizasyon metotları kullanılarak sürdürülebilir ulaşım modellerinin çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan fayda analizleri gerçekleştirilecek. Elde edilecek verilerle şehirlerin elektrikli araçlar ve diğer micromobility çözümleri için uygunluğu, şehir planlama aşamasında öngörülebilecek. Bu sayede, şehirlerin sürdürülebilir ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik bilimsel veriler sağlanacak ve bu doğrultuda geleceğin şehirleri, temiz enerji kullanımıyla optimize edilecek.Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, projeye dair değerlendirmesinde, teknolojik değişimlerin ve dijital dönüşümün beraberinde yenilikleri getirdiğini vurguladı. Prof. Dr. Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak sanayi ile iş birliği içinde projeler geliştirmeyi ve bilimsel bilgi birikimini pratik çözümlere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projenin, akıllı ulaşım sistemlerinin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyoruz,” dedi.,Rektör Uzun, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve iklim değişikliğine uyum sağlama hedefleri doğrultusunda, BARÜ’nün akıllı şehirler ve temiz enerji konularında önemli projeler yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca, üniversitenin kamu-üniversite-sanayi iş birliği içinde katma değeri yüksek projeler üretmeye odaklandığını belirtti. Prof. Dr. Uzun, “Projeyi hayata geçiren Dr. Öğr. Üyesi Bayram Dündar ve Tripy Mobility Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Ali Onuralp Ünal başta olmak üzere tüm ekip arkadaşlarımı tebrik ediyorum,” dedi.Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Cengiz’in projeye katkılarından ötürü teşekkür eden Rektör Uzun, ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’a desteklerinden dolayı minnettarlığını dile getirdi.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu'nun yaşama geçirdiği her TSO'ya akademik danışman projesi uygulanmakta. Bu proje kapsamında her TSO'da görevlendirilen akademisyenin danışmanlık ücreti TOBB tarafından ödenmektedir. Şimdi gelelim konuya. Bu proje 6 milyonluk bir proje. Az buz para değil. Sonucunda araştırma projesi. Ortaya bir metin çıkacak. Tüm verileri ile birlikte. Uygulanamaz bir proje olsada bu projede yer alanlar bu paradan nasiplenecekler. Şimdi ne var bunda diyebilirsiniz. Aslında çok şey var. BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Bayram Dündar bu projenin yürütücü danışmanı. Yani o da nasiplenecek. Nasiplensin diyebilirsiniz. Amma velakim bu Sayın Dr.Öğr.Üyesi Bayram Dündar ; TOBB tarafından her ile bir akademisyen kontenjanından Bartın TSO'da danışman. Hemde 3 yılı aşkın bir süredir. Allah çok versin ne kafar danışmanlık maaşı alıyor TOBB'den bilemiyoruz. Ama bildiğimiz tek konu, bu akademisyen Bartın TSO'ya hiç ama hiç katkı vermemiştir. Eğer verdiyse Bartın TSO yetkilileri çıksın söylesinler. Şimdi de bu projede danışman. Gelsin paralar.