Karadeniz mutfağında turşu, kavurma gibi farklı şekillerde tüketilen ve tedavi edici özelliği de olduğu belirtilen diken ucu, pazar tezgâhlarında yerini aldı.
Bartın Galla Pazarında kendini göstermeye başlayan diken ucu otu ilk başta diğer otlardan ayrılmasa da bilene kendini hemen belli ediyor. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğada çıkmaya başlayan en güzel bitkilerden biri olan diken ucu, dalından koparılıp yenilebiliyor.
Mayıs'ın ilk haftalarında uçlarından çıkmaya başlayan dikenler, yaz aylarında da devam ediyor. Boyu yetiştiği yere göre 15-20 cm arasında değişen, kahverenginden yeşile doğru renk tonları gösteren otlar çiğ olarak da tüketilebiliyor. Diken ucu, aynı zamanda melevcen, merucan, sparna, diken mancarı ve kırçan olarak da biliniyor.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Bartın’da börek, turşu, kavurma ve börek içi gibi yemeklerde sıkça kullanılan diken ucu otu, kökü kaynatılarak içildiğinde kanı temizler ve idrar söktürücü olarak da etki gösterir. Ayrıca sedef hastalığına iyi geldiği de söylenmektedir. Bu faydalı ot, Bartın Galla Pazarında 25-30 lira arasında alıcı buluyor.
ŞEVVAL ALTINTAŞ