1949 yılında kurulan ve Türkiye'nin de 1952 yılında Kore Savaşı'nda askerlerini şehit vermesi ile üye yapılan soğuk savaşın, savaş aygıtı olan NATO'nun o günden bu güne Türkiye'de bulundurduğu üslerin sayısı her geçen gün artıyor. İlk dönemler Rusya'ya karşı Türkiye'nin doğusuna kurulan füze ve radar üsleri 1990 yılından sonra yönünü İslam coğrafyalarına çevirdi.
Birçok üst var
Adana İncirlik Üssü ile sürekli Türkiye'nin gündemine gelen NATO'nun aslında Türkiye'de birkaç tane askeri üssü olmadığı onlarca radar ve askeri üssü olduğu ortaya çıktı. Adana başta olmak üzere Diyarbakır, Malatya'da üsleri olan NATO'nun sadece buralarda değil, diğer birçok üste kara, deniz ve hava üsleri olduğu belirtiliyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ile yakın ilişkileri bulunan Washington Enstitüsü'nün yayınladığı bir raporda gerçeği gözler önüne serdi.
Bilinen 28 üssü var
Enstitünün yayınladığı raporda Türkiye'de NATO radarları, ABD üslerinin Türkiye toprakları üzerine konuşlandığı, buralarda füze üsleri, radar üsleri ve bomba üsleri olduğu belirtildi. Açıklanan haritaya göre Türkiye tamamen ABD ve NATO üsleri tarafından işgal edilmiş durumda. NATO'nun Türkiye'de bilinen 28 adet üssü var.
İşte tek tek o üsler!
İncirlik Hava Üssü - Adana (ABD hava kuvvetleri 39. Ana jet üssü burada görev yapıyor), İzmir Hava Üssü (42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmıştır), Şile üssü (Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır), Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı (Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslenmiştir), Balıkesir 9. Hava Jet Üssü (Bu üsde 6 adet "vault" denilen füze rampası bulunmaktadır.) Ayrıca Muğla Aksaz Deniz Üssü, Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin'de NATO'ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (CAOC6), Malatya Kürecik-Füze Kalkanı radarları, Afyonkarahisar Askeri havaalanı - NATO tarafından "Ana Jet Bakım Üssü" olarak kullanılmaktadır ve NATO'nun en büyük 2. havaalanı, Tekirdağ Çorlu Havaalanı- AWACS'lar burada üslenmişti. Lojistik destek üssü, Hatay Kisecik Radar Üssü.
NURDAN EROĞLU