Bartın’da bir vatandaş bahçesinde 4 adet pürtüklü semender buldu. Ne olduğunu anlayamayan vatandaş fotoğraf çekip sosyal medya hesabında paylaştı. Olayı araştırmaya başlayan vatandaş hayvanların pürtüklü semender olduğunu anladı.
Pürtüklü semender nedir?
Pürtüklü semender, Salamandridae familyasından semender türü. Boyu 12 ile 16 cm, sırt bölgesinin rengi, gençlerinde sarımsı, yaşlı olanlarda ise gri ve esmerdir. Benekleri düzensiz bir şekilde dizili ve koyu renklidir. Karın tarafı sırta göre daha açık renkte (sarı ya da portakal kırmızısı) ve üzeri mavi beneklidir. Kuyruğun üst tarafında bulunan yüzgecin yanında bir yüzgeç de alt tarafında vardır.
Üreme zamanında bol bitkili, daha çok derin ve durgun sularda, diğer zamanlarda nemli ve bu sulara yakın orman ve taşlık alanlarda bulunurlar. Deniz seviyesinden 2 bin 100 metreye kadar yayılım gösterirler. Türkiye'de, Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde yaygındır. En bol bulunduğu yer Uludağ Milli Parkı'dır. Derisinin pürtüklü olmasından dolayı pürtüklü semender adı verilmiştir.
Bulan kişi inşaallah öldürmemistir.
Bunların daha alası benim köyümde mevcut. Üstelik sırt kısmı kuyrukta dahil olacak şekilde yelpazeleri vardır. Gövdesinin altı tamamen turuncu renktedir.
Gecenlerde bende gordum iki adet