Bartın, 30 Ağustos Zafer ve Tayyare Bayramı’nı ilk kez 1929 yılında coşkuyla kutlamaya başladı. İlk kutlamalar, yukarı çarşıda bulunan ve 1931 yılında Kırtepe Mezarlığı’nın kaldırılmasıyla Cumhuriyet alanı haline gelen bu alanda yapıldı. Yıllar boyunca bu alan, birçok milli bayram ve kutlamaya ev sahipliği yaptı.
Ancak o dönemin canlı kutlamaları, yalnızca anılarda ve fotoğraflarda yaşıyor. Günümüzde bu Cumhuriyet kaderine terkedilmiş vaziyette duruyor. Bartınlı araştırmacı tarihçi ve yazar Çetin Asma’nın arşivinde bulunan 1929 ila 1937 yıllarına ait iki değerli fotoğraf, bu dönemin izlerini ve Bartın tarihinin önemli bir parçasını yansıtıyor.
Geçmiş yıllarda bayram kutlamaları, protokol konuşmaları, belediyeye ve askeri birliklere ait bando gösterileri ile askeri birlik yürüyüşleri ile dolu olurdu. Tayyare Bayramı için ise bir manga asker, hava şehitlerini anmak amacıyla havaya üç el ateş ederdi.
Bartın Belediyesi, o dönemlerde şehir içindeki belirli yerlere süslenmiş taklar kurar ve bu takları defneyaprakları ile donatırdı. Ayrıca, Belediye binasının yan cephesine, o zamanlar Bartın Halk Evi’ne hediye edilen ve günümüzde Bartın Müzesi'nde sergilenen ressam Sururi Taylan’ın 1937 tarihli Büyük Taarruz tablosu asılırdı. Akşamları ise Bahriye askerleri tarafından düzenlenen fener alayı, kutlamaların coşkusunu artırırdı.
ŞEVVAL ALTINTAŞ
Bartın'da ki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları güzelmiş. Beğendim.