İlimiz başta olmak üzere üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde mezgit balığı sıkça tüketilen balıklardan biridir.
Tadı ve diğer balıklara göre yoğun kokusu olmaması sebebiyle mezgit birçok kişi tarafından tercih edilir.
Önce göz sonra karın doyurdu
Bartın kıyılarında ilk defa alışılagelmişin dışında büyüklükte çapariye yakalanan mezgit balıkları önce göz sonra karın doyurdu.
Bartın'ın denizlerinde her yıl çeşit çeşit balıkların oltalarına takılmasına alışkın olan balıkçılar alışılagelmişin dışında boyutlarda yakalanan mezgiti görünce şaşkına uğradı.
Her yaşın favorisi
Bartın’da balık yemeyen çocuklara bile balığı sevdiren mezgit, ülkemizde de bolca bulunarak denizin dibindeki küçük canlılarda beslenir. Tavuk ile benzer bir tada sahip olduğu için aslında harika bir alternatiftir.
Mezgit Balığı Nedir?
Mezgit balığı, Gadidae ailesine ait, eti beyaz ve lezzetli olan bir balık türüdür. Genellikle karışık avcılıkla elde edilen bu balığın eti hem taze olarak hem de dondurulmuş olarak tüketilebilir. Mezgit balıkları, zengin besin değerleri ve sağlık yararlarıyla aslında oldukça popüler ve sevilen bir deniz ürünüdür. Mezgit balığının eti tavuk etine benzemektedir. Bu sebeple halk arasında tavuk balığı olarak da bilinir.
Mezgit Balığının Faydaları
Mezgit balığı lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır. İşte mezgit balığının sağlık açısından fayları:
İçerisindeki Omega 3 yağ asitleri ile kardiyovasküler sistemin korunmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda Omega 3 beyin işlevlerinin gelişimine katkıda bulunur.
Mezgit balığında bulunan fosfor, kalsiyum ve magnezyum kemik sağlığını destekler.
İçerisindeki B6 vitamine ve selenyum ile mezgit balıkları sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olur.
B2, B3, B6, ve B12 vitaminleri açısından zengin olan mezgit balığı enerji üretimi ve metabolizmanın dengeli çalışmasına yardımcı olur.
Diğer yandan içerisindeki B12 vitamini ile mezgit sinir sistemi üzerinde olumlu bir etki yapar. Aynı zamanda B12 vitamini anemi riskini azaltır.
Omega 3 ve Selenyum ile mezgit cilt sağlığı için de son derece faydalıdır.
İçeriğindeki iyot ile mezgit tiroit hormonlarının düzenler.
Mezgit kanser, diyabet ve osteoporoz gibi ciddi sağlık sorunlarını önlemektedir.
Tavada Karadeniz Mezgit Nasıl Pişirilir?
Mezgit'in içini iyice temizleyin. Mısır ununun içine tuzu karıştırıp temizlenmiş mezgit balıklarının her tarafını una bulayın.
Mezgit'in içini iyice temizleyin.
Mısır ununun içine tuzu karıştırıp temizlenmiş mezgit balıklarının her tarafını una bulayın.
Kızgın yağda unlanmış mezgitleri pişirin.
Balıkların her bir tarafını en fazla 4 dk kadar ateşte tutun.
Kızarmış balıkları roka, maydonoz ve limon ile servis edebilirsiniz.
ŞEVVAL ALTINTAŞ