Milattan Önce 12’nci yüzyıla uzanan, geçmişi ile Amasra, Hitit, Fenike ,Lidya, Pers, Roma, Ceneviz ve nihayetinde Osmanlı egemenliğinde, tarihte izi bulunan medeniyetlerin yerleşim merkezi olan kentte denizcilik, hangi medeniyetin egemenliğinde olursa olsun denizinden vazgeçmedi. Farklı kültürlerin pek çok kalıntısını barındıran Amasra’da “derya kuzusu” her dönem Karadeniz’in hazinesi oldu.
Taze balığı ve Amasra salatası ile ziyaretçilerine unutamayacakları bir keyif yaşatan tarihi kent, diğer tatil beldelerinin pahalı olması ve son zamanlarda ki başarılı turizm kampanyalarıyla akla gelen tatil beldelerinden olmayı başardı. Dünyanın gözü bu beldesi tatil severlere eşsiz lezzetler sunmayı da ihmal etmiyor. Bunlardan biri de en lüks restorandan, tekne turlarına kadar sofralardan eksik olmayan balık ekmek.
Eminönü’mü, Amasra’mı ?
Balık ekmek denince akla ilk gelen yerlerin başında muhakkak İstanbul Eminönü balıkçıları geliyor. Mısır çarşısı, Yeni cami, Yerebatan sarnıcı gibi tarihi adreslerin bulunduğu Eminönü, her gün binlerce turisti ağırlıyor.
Bu özel yerlerin dışında Eminönü’ne yolu düşen herkesin muhakkak uğradığı bir nokta var, o da sahildeki balık ekmek tekneleri. Yerli ve yabancı her kesimden insanın severek yediği balık ekmek 60 yıldır bu teknelerde satılıyor. Fakat Eminönü’nün ciddi bir rakibi var, “Çeşm-i Cihan” olan Amasra’nın balıkçıları.
Kuşaktan kuşağa
Amasra ve Eminönü balıkçıları işletmeleri ailelere ait olsa da bu durum Eminönü balıkçıları için son yıllarda “yozlaşmaya” başladı. Her iki lokasyon balıkçılarının 55, 60 yıllık mazisi var ve her ikisi de tarihi dokuyu yaşatıyor.
Eminönü’nde balık ekmek satışları, özel yapım teknelerde oluyor. Bu tekneler müşterilere eski zaman hissi yaşatarak balık keyfi sunuyor.
Amasra’da balık ekmek tekneleri, Eminönü’nde ki kadar gösterişli değil ancak, Amasra balıkçıları daha özel mekanlara sahip, deniz manzaralı gösterişli Tarihi binaları.
Turistlerin ilgisi yoğun
Amasra’ya ait lezzetlerin ünü gibi, balık ekmeğin ünü de sınırları aşmış durumda. Turistler Amasra’da balık ekmek yemeden önce, Amasra kalesi, Kemere köprüsü, Tavşan adası, Tarihi Fatih camisi, Şapel ,Posedion Tapınağı ve birçok tarihi alanın tadını çıkarabiliyor.
Peki fiyatlar
Eminönü’nde balık ekmek yemenin maliyeti geçtiğimiz seneler uygunken, üst üste gelen zamlardan sonra balık severlerin ceplerini zorlamaya başladı. Eminönü’nde balık ekmek 75 TL iken, “Dünyanın Gözü” Amasra’da 50 TL olması yerli ve yabancı turisti mutlu ediyor.
YUSUFHAN KABAKCI