2024-2025 sezonu Bölgesel Amatör Lig’de ve illerde oynanacak amatör lig karşılaşmalarında ve Türkiye Şampiyonası grup müsabakalarında puanları eşit olan takımların derecelerinin belirlenmesi konusunda TFF yayınladığı statüde açıklığa kavuşturdu.
PUANLARI EŞİT OLAN TAKIMLARIN DERECELERİNİN BELİRLENMESİ
Bölgesel Amatör Lig’de, illerde oynayan yerel amatör futbol lig müsabakalarında ve diğer amatör lig müsabakalarında takımların puanlarının eşitliği halinde, derecelerinin belirlenmesinde Futbol Müsabaka Talimatının puan usulü ve averaj maddesi aşağıdaki şekilde uygulanır.
Genel puantajda puanları eşit olan takımların;
a) Aynı puana sahip takım sayısı iki (2) ise;
I. Önce bu iki takımın kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
II. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa kendi aralarında ki müsabakalardaki gol averajına bakılır. (Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz)
III. Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
IV. Bütün bu şartlara rağmen iki takımın arasında eşitliğin devam etmesi halinde genel puantajdaki gol averajına bakılmaksızın, takımlara tek maç eleme usulüne göre bir maç yaptırılır, kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.
b) Aynı puana sahip takım sayısı üç (3) veya daha fazla ise;
I. Bu takımların birbirleriyle oynadıkları müsabaka sonuçlarına göre yapılan puan cetveli ile kesin sonuç belirlenir. (Puan cetvelinde eşit puanlı iki veya daha fazla takım arasında oynanan müsabaka sonuçlarına tekrar bakılmaz)
II. Önce bu puan cetvelinde takımlar arasında puan üstünlüğüne bakılır.
III. Puan cetvelinde puan eşitliği varsa I. bentte belirtilen puan cetvelinde ki gol averajına bakılır.
IV. Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
V. Bütün bu şartlara rağmen üç veya daha fazla takım arasında eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maç eleme usulü müsabakaları neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.
Puan cetvelinde aynı puana sahip iki veya daha fazla takımın puan eşitliği durumunda müsabakalar tek devreli oynanıyorsa kendi aralarında oynadıkları tek müsabaka, çift devreli oynanıyorsa kendi aralarında oynadıkları iki müsabaka dikkate alınır. Müsabaka lig sonrası play-off müsabakası ise, lig müsabakasında kendi aralarında oynadıkları müsabakaya tekrar bakılmaz. Tek devreli veya çift devreli olarak oynadıkları play-off müsabakalarına bakılır. Hükmen yenilgisi olup olmadığına bakıldığında ise puan eşitliği ligde söz konusu ise, ligdeki hükmen yenilgi dikkate alınır. Hükmen yenilgi playoff müsabakasında ise play-off müsabakalarındaki hükmen yenilgi dikkate alınır. Ligde alınan hükmen yenilgi play-off müsabakasında ise dikkate alınmaz.
İki (2) veya daha fazla takım arasında olan puan eşitliği, bir üst lige yükselmesi, play-off’a yükselmesi, bir alt lige düşmesi kesinleşmiş takımlar arasında olursa bu takımlar arasında veya iki (2) takımda Türkiye Şampiyona- sına katılması kesinleşmiş takımlar arasında olursa bu takımlar arasında yeni müsabaka oynatılmasına gerek yoktur.
TÜRKİYE ŞAMPİYONASI GRUP MÜSABAKALARINDA PUANLARIEŞİT OLAN TAKIMLARIN DERECELERİNİN BELİRLENMESİ
Türkiye Şampiyonalarında tek devreli lig usulüne göre oynanan 3 ve 4 takımlı grup müsabakalarında, takımların puanlarının eşitliği halinde derecelerin belirlenmesinde, Futbol Müsabaka Talimatı’nın 9. Maddesinin uygulaması aşağıda belirtilen esaslar doğrultusundadır. (Bu uygulama yerel liglerdeki 3 ve 4 takımlı play–off karşılaşmalarında statüye yazıldığı takdirde uygulanabilir)
a) 3 takımlı grupta aynı puana sahip 2 veya daha fazla takım olduğunda;
I- 3 takımlı grupta puan eşitliği 2 takım arasında ise, genel averaja bakılmaksızın eşitliğin söz konusu olduğu 2 takım arasında penaltı atışları ile grup birincisi belirlenir.
Eşitlik 3. müsabakanın oynandığı iki takım arasında ise bu maçın hakemi tarafından müsabakadan hemen sonra uzatma yapılmaksızın penaltı atışları yaptırılarak sonuca ulaşılır. Eşitlik 3 takımlı gruplarda BAY olan takımı da ilgilendirebileceği için bu tür bir olasılığı bekleyen takım grubunda oynanacak son maçın bitiminde statta bulunmak zorundadır. Müsabakanın sonunda eşitlik müsabaka oynayan takımlardan biri ile BAY takım arasında söz konusu olursa, oynanan müsabakanın hakemi, kısa bir süre aranın ardından bu iki takıma penaltı atışları yaptırarak sonuca ulaşılır.
II- 3 takımlı grupta puan eşitliği 3 takım arasında ise, genel averaja bakılmaksızın eşitliğin söz konusu olduğu 3 takım arasında eleme usulü penaltı atışları ile grup birincisi belirlenir. Eşitlik 3. müsabakada BAY olan takımı da ilgilendireceği için bu tür bir olasılığı bekleyen takım grubunda oynanacak son maçın bitimindestatta bulunmak zorundadır.
2. Müsabakanın bitiminde 3 takım arasında kura çekilir. 1 ve 2’yi çeken takımlar öncelikle penaltı atışı yapar. Bu takımların galibi ile 3’ü çeken takım penaltı atışı yaparak grup birincisi belirlenir.
Tek devreli lig usulüne göre oynanan 3 takımlı gruplarda penaltı atışları ister 3. müsabakanın takımları arasında yapılsın, ister BAY olan takım penaltı atışı yapsın, takımlar müsabaka hakemine müsabakadan ihraç edilmemiş ve cezalı olmayan futbolculardan 11 kişilik müsabaka isim listesi verir.
b) 4 takımlı grupta aynı puana sahip 2 veya daha fazla takım olduğunda;
I- 4 takımlı grupta puan eşitliği 2 takım arasında olduğunda, bu 2 takımın kendi aralarında oynadıkları müsabakadaki puan üstünlüğüne bakılarak birinci belirlenir. Bu müsabaka beraberlikle sonuçlanmışsa, bu 2takım arasında penaltı atışları ile grup birincisi belirlenir.
II- 4 takımlı grupta puan eşitliği 3 takım arasında olduğunda bu takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki averaja ve genel gol averajına bakılmaksızın puanları eşit bu 3 takım arasında penaltı atışları yapılarak grup birincisi belirlenir. Penaltı atışları için kura çekilir. 1 ve 2’yi çeken takımlar öncelikle penaltı atışı yapar. Bu takımların galibi ile 3’ü çeken takım penaltı atışı yapar.
III- 4 takımlı grupta puan eşitliği 4 takım arasında olduğunda 1 ve 2’yi çeken takımlar ile 3 ve 4’ü çeken takımlar penaltı atışı yapar. Galip gelen takımlar arasında yapılacak penaltı atışları ile sonuca ulaşılır. Eşitliğin 4 takımlı gruplarda her iki müsabakanın sonucuna göre oluşabileceği dikkate alınarak Tertip Komitesi aynı gün penaltı atışlarının hangi saha- da ve hangi saatte yapılacağını kulüplere müsabakalar öncesi duyurur.
4 takımlı gruplarda eşitlik 2 veya daha fazla takım arasında oluyorsa, müsabakalardan ihraç edilmemiş ve cezalı olmayan 11 kişilik futbolcu listesi penaltı atışı yapılmak üzere müsabaka hakemine verilir. 3 ve 4 takımlı grup maçlarında puanları eşit olan takımlar penaltı atışı yaparak sonucu belirleyeceklerinde; penaltı atışları öncesinde müsabaka oynayan iki takımın cezalı oyuncusu, o müsabakada cezasını tamamladıysa penaltı atışına katılabilir. Puanları eşit olan takım sayısı 3 olduğunda, BAY olan takımın son maçında cezalı futbolcusunun cezası infaz olduysa penaltı atışına katılabilir.