Türkiye Futbol Federasyonu 2024-2025 sezonu Amatör Liglerde uygulanacak esasları yayınladı. Yeni statüde Türkiye Şampiyonasına katılma hakkı kazanan takımların müsabakalarda cezalı futbolcularını oynatması halinde Amatör Futbol Disiplin Kurulunun nasıl bir ceza vereceği açıklığa kavuştu. Ayrıca alt kategorilerde ceza alan oyuncuların cezalarını nasıl tamamlayacakları statüde belirtildi. Bartın’da amatör ve alt kategorilerde mücadele eden takımların caza alacak oyuncularını Türkiye şampiyonası müsabakalarında oynatıp oynatamayacakları, oynatılırsa nasıl oynatacakları Bartın ASKF ile Bartın Futbol İl Temsilcinin geçtiğimiz ay yaptığı toplantıda kulüp temsilcileri ve antrenörlere anlatılarak bilgilendirildi.
TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA KATILMA HAKKI KAZANAN TA KIMLARIN CEZALI FUTBOLCULARININ DURUMU
İllerde düzenlenen U18, U17, U16, U15 ve U14 kategorilerinde ilinde dereceye girerek Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazanan takımların futbolcuları, kendi kategorisinde ilinde düzenlenen müsabakalar sonuçlandığı için cezasını tamamlayamadığında Türkiye Şampiyonası tarihine kadar kendi ilinde müsabakaları devam eden iki üst kategoride veya oynama hakkı olan bir alt kategoride, kalan cezasını tamamlayarak Türkiye Şampiyonasına katılabilir.
Türkiye Şampiyonasında birinci kademede tur atlayan takım futbolcuları birinci kademede infaz edilmeyen cezalarını ikinci kademede çeker. Aynı şekilde ikinci kademede tur atlayan takımın futbolcuları infaz edilmeyen cezalarını final müsabakalarında çeker. Bu cezalar kendi illerinde devam eden diğer kategorilerdeki müsabakalarda çekilmez.
MÜSABAKALARDA LİSANS KONTROLÜ, KENDİSİNE AİT OLMAYAN LİSANS İLE OYNAYAN FUTBOLCULAR, KULÜPLER VE GÖREVLİLERİN DURUMU
Bölgesel Amatör Lig, Türkiye Birinciliği müsabakaları ve yerel lig müsabakalarında takımlardan birinin isteği üzerine müsabaka hakemi, müsabaka isim listesinde yazılı futbolcuların lisans kontrollerinin rakip takımın saha içi giriş kartı olan yöneticisi veya teknik adamı tarafından yapılmasına müsabaka öncesi izin verir. Yapılan kontrol sonucunda varsa bir itiraz müsabaka isim listesine yazılarak imza altına alınır. Lisans sahteciliği veya lisansın sahibi olmayan kişinin oynatıldığı itirazı hakem tarafından dikkate alınarak tespiti yapılır. Hakem sahteciliği tespit ederse müsabakayı oynatmaz. Tespitin yapılması zaman alacak durumdaysa veya tereddütlü bir durum varsa müsabaka hakem tarafından oynatılır. Hakem bu durumu raporuna yazarak, itiraza konu olan lisans ve diğer belgeleri ilgililere verir.
Takımlardan birinin müsabaka öncesi, müsabaka anında, devre arası ve müsabakanın bitiminde, rakip takımın bir veya birkaç futbolcusunun, başkasına ait lisansla oynatılmasına ilişkin itirazı halinde, bu eyleme iştirak eden ilgili futbolcular, müsabaka isim listesinde adı-soyadı yazılı yönetici, teknik adam ve takım kaptanı ile ilgili kulüp AFDK’ya sevk edilir. Futbol Müsabaka Talimatı’nın 23/1 maddesinin atıfta bulunduğu (FMT) 22/g bendinin amatör futbolda uygulanması şu şekildedir. “Kullanılan lisansın futbolcuya ait olmadığının herhangi bir usulle tespiti halinde;
yapılacak resmi itiraz, müsabakanın oynandığı tarihten itibaren yedi (7) gün içinde veitiraz harcı yatırılarak AFDK’ya yapılır.” FMT gereği ilgili kulübün hükmen yenik sayılmasına ve en az üç (3), en fazla altı (6) puan indirilmesine AFDK’ca karar verilir.