Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik yürütülen soruşturmalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu toplam 106 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.
İki Ayrı Soruşturma Yürütülüyor
Tunç'un verdiği bilgilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma bulunuyor. Bunlardan ilki, Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 7 kişiyi kapsayan soruşturma. Bu soruşturma kapsamında şüphelilerin "terör örgütüne iştirak halinde yardım etme" suçunu işledikleri iddia ediliyor.
İkinci soruşturma ise Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülüyor. Bu soruşturma çerçevesinde ise 100 kişi hakkında gözaltı kararı bulunuyor. Söz konusu soruşturmada şüphelilerin "çıkar amaçlı suç örgütü kapsamında rüşvet, irtikap, ihaleye fesat karıştırma, nitelikli dolandırıcılık ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme" suçlarını işledikleri öne sürülüyor.
“Soruşturmanın Sonucu Sükunetle Beklenmeli”
Adalet Bakanı Tunç, soruşturmaların yürütülme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, kamuoyunun sonucu sükunetle beklemesi gerektiğini vurguladı. Muhalefetin operasyonu "darbe" olarak nitelemesine karşı çıkan Tunç, "Yargının başlattığı soruşturma ve davaları Sayın Cumhurbaşkanımızla ilişkilendirmek en hafif tabiriyle hadsizliktir, haddini bilmemektir" ifadelerini kullandı.
Delillere Dayalı Soruşturma
Tunç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, soruşturma dosyaları içerisinde MASAK raporları, vergi uzmanı incelemeleri, tanık beyanları ve diğer delillerin bulunduğunun belirtildiğini ifade etti. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesi gereğince soruşturma sürecinin gizli tutulduğunu belirten Tunç, bu gizliliğin hem adaletin sağlıklı işlemesi hem de hak ihlallerinin önlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Hukuk Devletine Vurgu
Bakan Tunç, yapılan sokak çağrıları ve soruşturmalara dair dezenformasyon girişimlerine de tepki gösterdi. Hukuk devletinde suç işlendiğine dair iddiaların sokaklarda değil, yargı makamlarında savunulması gerektiğini belirten Tunç, "Yargının başlattığı soruşturmalara yönelik saldırılar ve tehditler kabul edilemez. Yasaması, yürütmesi ve yargısıyla ülkemizde kuvvetler ayrılığı esastır. Yargı bağımsızdır ve kimseden emir ve talimat almaz" şeklinde konuştu.
Tunç, sürecin sağduyu ile takip edilmesi gerektiğini belirterek, adaletin tecellisi için soruşturmaların tamamlanmasının beklenmesi gerektiğini ifade etti.
Haber Merkezi