Sultan Ahmet, uzun süre tahta kalmasa da Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman gibi 600 yıllık Osmanlı tarihine damga vuran padişahlardan. 1603 yılında tahta çıkan Ahmet, 4.Murat ve Sultan İbrahim’inde babası. Hasekisi, Osmanlı tarihinde kadınlar saltanatını başlatan ve neredeyse 30 yıl arka plandan devleti idare ettiği söylenen Kösem Sultan.
14 yıllık saltanat
Sultan Ahmet, Osmanlı’da Kardeş Katli Yasasını kaldırarak yerine Ekber ve Erşed Sistemi yani yaşça en büyük olan şehzadenin tahta çıkışı yasasını getiren padişah aynı zamanda. İşte 14 yıl tahta kalan 1. Ahmet’in Bartın’da bir emaneti bulunuyor.
1608 yılında Büyükkızılkum’a dikilmiş
Bartın merkeze bağlı Büyükkızılkum sahilinde bulunan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından da koruma altına alınan anıt çınar ağacı. Şuanda 417 yaşında olan bu ağaç Sultan Ahmet’in padişahlığı döneminde yani 1608 yılında Büyükkızılkum’a dikilmiş.
417 yaşında
Ağaç bugüne kadar gelmeyi başarmış. Büyükızılkum’a gidenler muhakkak bu ağacın altında hatıra fotoğrafı çektiriyor. Köy halkıda ağacı ayrı bir değerle koruyor. Ağacağın altında sahile gelen vatandaşların içinde ya da çevresinde ateş yakamamasını isteyen uyarıcı tabelada bulunuyor.
NURDAN EROĞLU