Yeşil OSB Nedir?
Yeşil OSB projesi, OSB'lerin finansal yapısı, su ve enerji yönetimi, paydaş ilişkileri, risk yönetimi, planlama, iklim değişikliğiyle mücadele vb gibi konularda sürdürülebilir politikalar geliştirmesine odaklanıyor. Bu kapsamda birtakım eylem planları oluşturulmasını öngörüyor.
18-20 Ekim tarihlerinde gerçekleşen teknik gezi, Paris İklim Anlaşması, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sınırda Karbon Düzenlemesi, Karbon Ayak İzi Uygulaması ve Sıfır Atık politikası gibi çevresel konuları yakından takip eden paydaşların işbirliği içinde çalıştığı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde gerçekleşti.
Başkan çalışmaları yerinde inceledi
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi, OSB Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu gibi önemli isimlerin katıldığı programın ilk ayağında İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ziyaret edildi. AOSB yetkilileri, yeşil OSB süreci ve sertifikasyon süreci hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Yeşil OSB statüsü kazanmak için atılan adımlar ve sürdürülebilirlik projeleri üzerine görüşmeler gerçekleşti.
İzmir örnek alındı
İzmir AOSB, 22 sektör, 620 firma ve 630 parselin bulunduğu büyük bir sanayi bölgesi olarak, ülkede önemli bir üretim merkezi konumunda. Yeşil OSB sertifikasyonu için yürütülen çalışmalar, atıl kapasitenin ekonomiye kazandırılması ve yerli yazılım geliştirme gibi hedefleri de içeriyor.
Bartın’da yapılacak faaliyetlere katkı
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, gezinin, bölgenin yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik çabaları için önemli bir adım olduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti.
Bu gezinin, yeşil ve sürdürülebilir sanayi için önemli bir adım olduğu vurgulandı. Gelecekte yeşil ve çevre dostu uygulamaların daha fazla yer bulması umuluyor.
ŞEVVAL ALTINTAŞ