Tarhana sadece ülkemizin değil, Bartın’ında yöresel lezzetlerinden. Nasıl ki kesme makarna Bartın’la özdeşleşmişse tarhana yapımı da Bartın’ın aslında kültürel mirası. Yıllar boyunca köylerdeki kadınlar Mayıs ayının gelmesiyle birlikte tarhana yapımına başlıyor. Bu sadece Bartın’da köylerde yaşatılan bir gelenek değil, şehir merkezinde yaşayan kadınlar içinde aynı durum söz konusu.
Birçok baharın karıştırılarak mayalanan hamurla yapılan tarhana Bartın’da eskilerin bildiği yenilerinse bugünlerde adını nadir duyduğu kalbur denilen bir aletten ince ince geçirilerek yapılıyor. Oldukça zahmetli olan bu işin ardınsa günlerce bir yere serilerek kurutuluyor. Sonrası kış aylarında sofraların vazgeçilmezi tarhana çorbası.
EREN SARIKAYA