• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLAN.GOV.TR
  • ASAYİŞ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • RESMİ İLANLAR
  • SPOR
  • BELEDİYE TURİZM MAGAZİN EĞİTİM SAĞLIK TEKNOLOJİ YAŞAM KÜLTÜR - SANAT ÇAYCUMA SPOR
  • Ara
SON DAKİKA:
09:06
Terör Örgütü 'Fesih' Kararını Duyurdu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Konutta Düşüş Beklentisi
EKONOMİ
Yayınlanma: 09 Mayıs 2025 - 00:01
Reklam
Reklam

Konutta Düşüş Beklentisi

Lotus Finans, 2025 yılına ilişkin kira artış oranlarına dair önemli bir değerlendirme yayımladı. Raporda, enflasyon beklentilerinin yıl sonuna kadar gerilemeye devam etmesi durumunda, kira artış oranlarının da belirgin şekilde düşeceği tahmin ediliyor.

EKONOMİ
09 Mayıs 2025 - 00:01
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Konutta Düşüş Beklentisi
Reklam
Reklam

2025 yılının ocak ayında yüzde 56 seviyesinde olan kira artış oranının, yıl sonunda yüzde 34’e kadar gerileyebileceği öngörülüyor. Bu tahmin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ndeki (PKA) yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 30 seviyesine dayandırılıyor.

Kira Artış Oranları Enflasyonla Paralel İnecek

Kira artışları, Türkiye'de on iki aylık ortalama tüketici enflasyonuna göre belirleniyor. Bu nedenle enflasyon oranlarındaki düşüş beklentisi, doğrudan kira artışlarını da aşağı çekiyor. Lotus Finans'ın değerlendirmesi, enflasyonun yıl boyunca kademeli olarak düşmesi halinde kira artış oranlarının da aynı doğrultuda gerileyeceğini ortaya koyuyor.

Tahminler, mayıs ve haziran ayı enflasyon beklentilerinin PKA verilerine dayanarak, temmuz ile aralık ayı arasında ise sabit oranlı aylık enflasyon varsayımları ile oluşturuldu.

Şimşek: “Beklentilerde İyileşme Var”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı bir artış gözlense de, yıllık bazda iyileşmenin kayda değer olduğunu belirtti. Şimşek, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin öngördüğü yüzde 19 ila yüzde 29 aralığında kalabileceğine dikkat çekti.

Bu açıklama da, Lotus Finans’ın değerlendirmesini destekler nitelikte. Raporda yer alan tahminler, mevcut enflasyonla mücadele politikalarının sürdürülmesi halinde yılın son çeyreğine girerken kiralarda ciddi bir artış baskısının azalacağını ortaya koyuyor.

Hanehalkı Beklentileriyle Tahminler Arasında Fark Var

Lotus Finans’ın dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise, Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki tahminlerin, hanehalkının beklentilerinin oldukça altında olması. Enflasyonun etkisini doğrudan hisseden vatandaşlar, kira artışlarında daha yüksek oranlar beklerken, ekonomistlerin ve kurumların projeksiyonları daha iyimser bir tablo çiziyor.

Bu durum, özellikle büyük şehirlerde kira baskısı yaşayan kiracılar açısından önemli. Ancak resmi verilerdeki yavaşlama sinyalleri, önümüzdeki aylarda kira artışlarının daha ölçülü olacağına işaret ediyor.

Bartın’ın Başlıca Sorunlarından

Bartın’da kiralık konut piyasası, son yılların en yüksek seviyesine ulaşarak dikkatleri üzerine çekti. Gayrimenkul değerleme platformu ENDEKSA’nın Mart 2025 verilerine göre, Bartın’da ortalama kira fiyatı 17 bin 636 TL’ye yükseldi. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 12 bin 913 TL olarak kaydedilmişti. Bir yılda yaşanan yaklaşık yüzde 36’lık artış, kentteki konut piyasasının hızla değişen dinamiklerini gözler önüne seriyor.

Metrekare Fiyatları da Zirvede

ENDEKSA’nın raporuna göre, Bartın’da kiralık konutların metrekare başına ortalama fiyatı da ciddi bir yükseliş gösterdi. Mart 2025 itibarıyla metrekare başına kira bedeli 182 TL’ye ulaşırken, bu rakam geçtiğimiz yıl aynı ayda 128 TL seviyesindeydi. Metrekare fiyatlarındaki yüzde 42’lik artış, Bartın’da kiracıların karşılaştığı ekonomik yükün giderek arttığını ortaya koyuyor.

Özellikle 100 metrekarelik bir dairenin ortalama kira bedelinin 18 bin TL’yi aşması, kentte yaşayanlar için barınma maliyetlerinin önemli bir gündem maddesi haline geldiğini gösteriyor.

 

 

YUSUFHAN KABAKCI
EDİTÖR
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKÇI
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKÇI
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Kriz Derinleşiyor
Kriz Derinleşiyor
Bartınlı Kadın Girişimciler Sinop’ta
Bartınlı Kadın Girişimciler Sinop’ta
İŞ ARAYANLAR DİKKAT!
İŞ ARAYANLAR DİKKAT!
Erken Emeklilik Hakkını Kaybediyorlar
Erken Emeklilik Hakkını Kaybediyorlar
Son Haberler
Uygulama Bartın'da Başladı
Uygulama Bartın'da Başladı
Kriz Derinleşiyor
Kriz Derinleşiyor
BARTIN SOĞUYOR!
BARTIN SOĞUYOR!
Milletvekili baraj maçını izledi
Milletvekili baraj maçını izledi
AMASRA BELEDİYESİ KESİME İZİN Mİ VERDİ?
AMASRA BELEDİYESİ KESİME İZİN Mİ VERDİ?
BAŞKAN SAHALARDA!
BAŞKAN SAHALARDA!

Ana Sayfa
İLAN.GOV.TR
ASAYİŞ
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
RESMİ İLANLAR
SPOR
BELEDİYE
TURİZM
MAGAZİN
EĞİTİM
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
ÇAYCUMA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYE
  • ÇAYCUMA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR - SANAT
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLANLAR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim