Türkiye genelinde 2025 yılının ilk dokuz ayında konut satışları 1 milyon 128 bin 727 adede ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış gösterdi. Konut sektöründe yaşanan bu hareketlilik, hem büyükşehirlerde hem de Anadolu kentlerinde belirgin şekilde hissedildi.
Bartın’da Satışlar Artışta
Bartın’da 2025’in ilk dokuz ayında 1.835 konut satıldı. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artışa karşılık geliyor. Komşu illerde de benzer bir tablo görüldü. Zonguldak’ta 5 bin 298, Karabük’te ise 1.949 konut satışı gerçekleşti. Bölge genelinde konut satışlarının artış eğilimini sürdürmesi, Batı Karadeniz ekonomisinde canlılık sinyali olarak değerlendiriliyor.
Türkiye Geneli: Kredi Değil Nakit Etkisi Öne Çıktı
Satışlardaki artış, Türkiye genelinde büyük ölçüde peşin alımlar ve enflasyondan korunma refleksi ile gerçekleşti. Uzmanlara göre, yüksek faiz oranları nedeniyle ipotekli (kredili) satışların payı düşük kalırken, yatırımcılar tasarruflarını konuta yönlendirdi. Özellikle enflasyonun uzun süredir yüksek seyretmesi, gayrimenkulü güvenli liman haline getirdi.
Ekonomistlere göre, reel konut fiyatlarındaki gerileme ve enflasyonun yeniden yükselişe geçme ihtimali, eylül ayında rekor seviyedeki satışları tetikleyen ana unsurlar oldu.
Büyükşehirlerde Pay Arttı
Satış payını en çok artıran iller arasında İstanbul, İzmir ve Mersin yer aldı. Bu üç şehir, toplam konut satışlarının içinde önceki yıla göre daha fazla pay aldı. Buna karşın Bursa, Gaziantep ve Aydın gibi kentlerde satış paylarında düşüş yaşandı.
Türkiye genelinde en fazla konut satışı İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleşti. Bu üç büyük şehir, toplam satışların önemli bir bölümünü oluşturdu.
Artışın Liderleri: Hakkâri, Bolu ve Sivas
2025 yılı eylül döneminde satış artışı Bingöl, Şırnak ve Ardahan dışında tüm illerde gözlendi. En dikkat çekici artışlar Hakkâri, Bolu ve Sivas illerinde kaydedildi. Bu şehirlerde hem yerel ekonomik hareketlilik hem de göç kaynaklı talep artışı etkili oldu.
YUSUFHAN KABAKCI










