
Düğün yapma yetkileri yok!
Düğün, davet ve balo salonları, kafe, kafeterya, restoran, dernek lokalleri gibi işletmeler 9207 Sayılı İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat Yönetmeliği’ne göre ruhsatlandırılırlar. Her işletme kendi faaliyetleri doğrultusunda ruhsatlandırılır ve bu faaliyet konusunda çalışmak zorundadır.
Kafe, restoran, dernek lokali, çay bahçesi, villa bahçelerinin kesinlikle düğün, kına gecesi, nişan gibi törenleri yapma yetkileri yoktur. Ancak bağlı bulundukları belediyeden 9207 sayılı yönetmeliğe göre düğün davet salon işletmeciliği ruhsatı almaları ile düğün yapabilirler.
Ruhsatları kim veriyor?
Düğün salonu açma ruhsatı almak için başvurular, belediyelere yapılıyor. “E-belediye” sistemine entegre belediyelere ruhsat başvurusu, e-devlet ya da kurumun internet sitesi üzerinden online olarak da yapılabiliyor. Belediye sınırları dışındaki bölgelerde ise başvurular, il özel idareleri tarafından alınıyor.
Düğün salonları, sahip olması gereken pist, orkestra alanı, geniş salon gibi fiziksel özellikleri nedeniyle, imarda “Özel yapı şeklini gerektiren yapı” sınıfına giriyor. Bu nedenle düğün salonu açmak için gerekli evraklar arasında bu koşulların sağlandığını gösteren, “Yapı Kullanma İzin Belgesi”nin de yer alması gerekiyor.
Kim denetliyor?
Belediyelerin iş yerlerini uygunluk bakımından denetleyerek ruhsatlandırması görevini Ruhsat Müdürlükleri sağlamaktadır. Belediye, ‘Düğün Salonu İşletme Ruhsatlarının’ tamamının yasa ve yönetmelik şartlarına uygun olmadığı tespit ettiği işletmelere gerekli cezaları uygulayıp düğün yapma izni vermiyor. Mevzuata uygun olmayan yerlerde bu tür etkinlikler yapılamıyor ve şikâyet edildiğinde gereken cezai işlem uygulanıyor.
Cezası nedir?
İşletmelerin ‘Düğün Salonu İşletme Ruhsatlarının’ tamamının yasa ve yönetmelik şartlarına uygun olmadığı takdirde, kayıt dışı düğün yapan işletmelerin tespiti halinde işletmelere kapatma dâhil maddi ve manevi tazminat davaları açılmaktadır. Bu karar haksız rekabeti bir şekilde ortadan kaldırıp işletmelerin düğün salonu ruhsatını almaları gerektiğini belirtiyor.
Haksız rekabet oluşuyor
Rakipler arasındaki veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız rekabet olarak nitelendirilmekte ve TTK uyarınca hukuka aykırı bulunmaktadır.
Ruhsatı bulunmayan işletmelerde yapılan düğünler hem işini düzgün yapan sektördeki ruhsatlı işletmeleri zarara uğratıyor hem de haksız rekabet ortamı yaratıp ruhsatlı iş yerlerinin ödediği vergiden muaf olarak ruhsatlı işletmelerde maddi zarara sebep oluyor. Bu durum haksız rekabet olduğu gibi kamu kural ve düzenini de hiçe sayıyor.
Yargıtay Başkanlığı kararı ile de faaliyet konusu dışında düğün, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinlikleri yapan işletmelerin haksız rekabet oluşturdukları gerekçesi ile düğün yapmamaları yönündeki karar hem haksız rekabeti ortadan kaldırıyor hem de düğün salonu işletmecileri ile düğün sahiplerinin mağduriyetlerini önlüyor.
Otel ruhsatı yeterli mi?
Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası, düğün salonu işletme ruhsatı olmadığı halde düğün organizasyonu düzenlenmesinin hukuka aykırı ve haksız rekabet doğurduğu' gerekçesiyle açtığı dava ile ruhsatsız düğün faaliyeti yapılamayacağı kararı, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından onandı. Yargıtay kararıyla işletme ruhsatlarının faaliyet konusunda 'toplantı, düğün, davet ve kokteyl işletmeciliği" yazmayan restoran, sosyal tesisler, kafe, kır kahvesi gibi işletmelerde düğün yapılamayacak.
Bu karar ile birlikte düğün salonu işletme ruhsatı olmayan bir işletmede düğün yapılması mevzuata aykırıyken Bartın’da bu karara işletmeler tarafından uyulmuyor.
ŞEVVAL ALTINTAŞ