CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından açılan iş güvenliği ihalesini kazanan firmanın yöneticilerine ilişkin iddiaları gündeme taşıdı. Bankoğlu, kazanan firmanın yöneticileri arasında AK Parti Bartın İl Yönetim Kurulu üyesi bir isim ile kamuoyunun TTK’daki “hurda yolsuzluğu” iddialarıyla tanıdığı M.K. ve uyuşturucu bulundurma suçundan tutuklanan oğlu A.A.K.’nin bulunduğunu açıkladı. Milletvekili Bankoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Bartın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün 5 Mayıs 2025 tarihli 2025/609750 kayıt numarasıyla açtığı “8 Aylık İş Sağlığı ve Güvenliği” ihalesini AS OSGB İş Sağlığı Güveliği Danışmanlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. adlı şirket bu ihaleyi 499 bin 832 TL değeriyle kazanmıştır. Bu şirketin kurucuları arasında AKP Bartın İl Başkanlığı yönetimi kurulu üyesi S.K. bulunmaktadır. AKP il yöneticisinin şirketi bu ihaleyi kamuoyunda “adrese teslim ihale” olarak bilinen 21/B - pazarlık usulüyle almıştır. Şirketin bir diğer kurucusu ise medyanın TTK’da yolsuzluk haberleriyle yakından tanıdığı M.K.’nun uyuşturucu bulundurma suçuyla tanınan oğlu A.A.K.
Öyle ki, Şubat 2025’te, yani yaklaşık 3 ay önce Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde polis ekiplerinin, sera düzeneğiyle 70 kök Hint keneviri ile 233 gram uyuşturucu ele geçirdiği dairenin şirket kuruluşunda adı yer alan bu şahsa ait olduğunu yine haberlerden biliyoruz. Bölgede yaptığımız araştırmalar sonucu bu şahsın daha öncesinde doktor olduğu ve uyuşturucu bulundurma suçu nedeniyle açığa alındığı bilgisine de ulaştık. Baba oğulun başarılarla dolu hikayesini araştırınca tam da AKP’ye yakışır kariyerlere tanık oluyoruz.
İhaleyi kazanan şirketin yöneticisi baba M.K.’nu yakından tanımak için kamuoyuna 2022 yılında yaşanan bir haberi hatırlamakta fayda var. 2022 yılında TTK Üzülmez Müessesesi’nden hurda olarak çıkışı yapılan ürünlerin Zonguldak Mesleki Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi’ne girişinin yapılmadığı ortaya çıkmış ve soruşturma başlatılmıştı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaşanan hurda yolsuzluğu üzerine soruşturma başlatırken dönemin TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu olayı örtbas ederek hurda yolsuzluğuyla itham edilen M.K.’ya işlem yaptırmamış “yargıdan adam kaçırma” konusundaki hünerlerini o dönemde de konuşturmuştu. Kazım Eroğlu isminin 43 madencimizin yaşamını yitirdiği Amasra Maden Faciası’ndan yakinen tanıyoruz. Eroğlu’nun Amasra faciasından sonra apar topar EYT’den emekli olarak hem adli hem idari yaptırımlardan kendini kurtarmaya çalıştığını ve Amasra maden faciasında doğrudan kusurunun devletin resmi raporlarıyla dahi tescillenmiş biri olduğunu da kamuoyuna tekrar hatırlatalım. Dolayısıyla Bartın’da kamu ihalesi verilen şirketten Amasra maden faciasına uzanan baştan aşağı kokuşmuş bu düzenden söz ediyoruz. İşte bu düzenin mimarı AKP’dir.
AKP’nin yolsuzluk, ihalecilik ve uyuşturucuyla ilişkisini göz önüne alınca bu yaşananların tesadüf olmadığı açıkça ortadadır. Dolayısıyla yolsuzluk, ihalecilik ve uyuşturucu üçgeniyle oluşturulan saadet zinciri Zonguldak’ta bitip acaba sıra Bartın’a mı geldi diye insan düşünmeden edemiyor. Yoksullaştırılan Bartın halkının parasının, milletin vergilerinin bu şekilde pazarlık konusu haline getirilmesi ve harcanması sadece siyasi değil, aynı zamanda etik bir sorundur. Her bir hemşehrimizin ödediği verginin, kamu harcamalarının ve bu harcamaların şeffaf bir şekilde nasıl ve ne için kullanıldığının takibini yapma sorumluluğunu AKP’li yetkililerin de taşıması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle Bartın AKP il yönetimi ile adalet sevgisiyle kanunları herkes için eşit uygulamayı düstur edinmiş (!) Adalet Bakanı Tunç kamuoyuna bir açıklama yapmak zorundadır. Sorularımız basit: Adı geçen AKP il yöneticisi bu şirketin kurucusu mudur, bu şirketin ortağı uyuşturucu nedeniyle tutuklanmış mıdır, yine iş güvenliği adıyla kurulan bu şirketin yöneticileri arasında TTK yolsuzluğu nedeniyle soruşturma geçiren M.K. ismi var mıdır? Bu ihale neden pazarlık usulüyle mi yapılmıştır? Tüm bu soruların yanıtını alana kadar bu şirketin bağlarını ve ilişkilerini araştırmaya devam edeceğiz.”
Ticaret Bakanı’na Soru Önergesi
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu’nun Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a verdiği önergesinde ise şu sorular yer aldı:
Bahsi geçen ihale hangi tarihte ilana çıkmış ve ihaleye kaç istekli katılmıştır?
İhalenin istisnai usulle, yani 21B pazarlık usulüyle yapılmasının gerekçeleri nelerdir?
Adı geçen şirket hangi tarihte ve kimler tarafından kurulmuştur? Sermaye birikimi ne kadardır?
Adı geçen şirketin kuruluşunda adli sicil kayıtları tam ve eksiksiz olarak iletilmiş midir? Uyuşturucu, yolsuzluk gibi adli suçlardan hakkında işlem uygulanmış kişilerin şirket kurmasında ne gibi sınırlamalar mevcuttur?
Adı geçen şirket Bartın, Zonguldak ve Karabük’te kaç ihaleye girmiş ve kazanmıştır? Bu ihalelerin kaçı 21B pazarlık usulüyle yapılmıştır?
Haber Merkezi
Böyle şeylerle gel bize Bankoglu, biraz vekili olduğun il ile ilgilen bak ne güzel dökmüşsun ortaya , bırak ekonun kuyruğunu kurtama çabalarını,Boğaziçi deki lgbt lileri savunmayi sana ne İstanbul'dan sehrinle ilgilen ,bu arada bir tüyo vereyim sana da bir sonraki seçimlerde seni aday gostermeyeceklermis teşkilat ????