Bartın’da yaz aylarında tarım ürünlerine büyük zarar veren kahverengi kokarca, kış aylarının yaklaşmasıyla yeni bir sorun haline geldi. Sonbaharın serinlemesiyle beraber bu istilacı böcekler, kış uykusuna geçebilmek için evlere sığınmaya çalışıyor. Ancak, eve giremeyen kokarcalar toplu halde ölüyor, bazı evlerin balkon ve dış cephelerini adeta kaplıyor.
Tarım Ürünlerine Zarar Veriyorlar
Özellikle yaz aylarında fındık ve diğer tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), Bartın ve çevresinde çiftçilerin baş belası olmuş durumda. Bitkilerin özsuyunu emerek büyük hasara yol açan bu böcek türü, aynı zamanda tarım üretiminde verim kaybına neden oluyor. Fındık üreticileri, son yıllarda kahverengi kokarcanın yayılımıyla birlikte ciddi ekonomik kayıplar yaşamaya başladı. Zirai ilaçlama yöntemleriyle kontrol altına alınmaya çalışılsa da kokarca popülasyonu her geçen yıl artıyor.
Kış Aylarında Evleri İstila Ediyorlar
Yaz boyunca tarım alanlarında görülen kahverengi kokarca, kış aylarının başlamasıyla yeni bir sorunu beraberinde getiriyor: ev istilaları. Bu istilacı böcekler, soğuk havalardan korunmak için sıcak alanlara yani evlere girmeye çalışıyor. Genellikle evlerin çatılarında, duvar boşluklarında ve pencere kenarlarında kendilerine barınacak yer arıyorlar. Ancak çoğu zaman evlere giremeden ölüyorlar.Bartın'da pek çok vatandaş, evlerinin balkonlarında ve dış cephelerinde ölmüş kokarcalarla karşılaşıyor. Kokarcaların toplu halde öldüğü alanlar, hem görsel bir kirlilik yaratıyor hem de hijyen sorunlarına yol açıyor. Ölü böceklerin birikmesi, ev sahiplerini endişelendirirken, yaydıkları kötü koku da rahatsız edici boyutlara ulaşıyor.YUSUFHAN KABAKCI







