Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle geliştirilmiş yöntemler ve çevre dostu yeni nesil çözücüler kullanılarak yüksek performanslı enerji depolama sistemleri geliştirilecek.
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) atık yönetimi ve çevre dostu uygulamalarla yenilebilir enerji elde edilmesi noktasında yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü’nün yürütücülüğünde yenilenebilir enerjinin depolanması amacıyla hazırlanan proje, 2515 - COST Aksiyon Üyeleri Ar-Ge Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
“Endüstriyel Atıklardan Yeşil Kimyasallarla Süperkapasitör Üretimi” başlıklı projede düşük maliyetli, bol miktarda bulunan bitki bazlı malzemelerden katma değeri yüksek kimyasallar elde edilmesi ve bu kimyasal maddelerin enerji depolama sisteminde kullanılması için incelemeler yapılacak. Yeni nesil çözücüler ve modern yöntemlerin kullanılacağı çalışmalara Orman Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sezgin Koray Gülsoy ve Doç. Dr. Rıfat Kurt ile Fen Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hamza Dünya araştırmacı olarak katkı sunacak.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü “Günümüz enerji sistemleri kullanılarak yenilenebilir enerji kaynaklarından yüksek miktarlarda elektrik enerjisi üretilebilmektedir. Ancak, üretilen enerjinin depolanması hâlâ istenilen kapasite ve maliyet/performans oranına ulaşabilmiş değildir. Bu yüzden yüksek performanslı ve çevreye duyarlı enerji depolama cihazlarına acil ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada yürüteceğimiz çalışmalarla atık biyokütlelerin yeni nesil çözücüler kullanılarak enerji depolama da faydalanılan süperkapasitör elektrotu olarak değerlendirilmesini hedefliyoruz. Ayrıca çevre dostu enerji üretimi ve depolanmasına yönelik geliştirdiğimiz projenin, ülkemizin ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ hedeflerine katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
BARÜ’nün sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalarla yenilenebilir enerji dönüşümüne yönelik çalışmalarının önemine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak atık yönetimi ve enerji verimliliği konularında etkili yaklaşımlar geliştiriyor, yeni yöntemlerin kullanıldığı çalışmalar yürütüyoruz. Çevreye duyarlı uygulamalarla hem temiz ve yenilebilir enerji üretimi hem de elde edilen enerjinin depolanması konusunda büyük gayret gösteriyoruz. Bu noktada atıklardan katma değeri yüksek kimyasallar elde ederek enerji depolanma cihazları geliştirecekleri proje dolayısıyla Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu değerli katkılar için Bartın Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
EREN SARIKAYA