Anemi yani halk dilinde kansızlık birçok kişide sık görülebilen bir rahatsızlık. Temel sebebi aslında beslenme alışkanlığı. Kansızlığın tedavisi tıbbi olabildiği gibi kırmızı et dışında bazı meyvelerde kansızlığa birebir. Üstelik bu meyvelerden bir tanesinin bu aralar tam zamanı. Bartın’da dut ağaçları artık olgunlaştı. Özellikle siyah dut kanla ilgili bir sürü soruna iyi geliyor.
Bartın’daki köylerde kadınlar dut pekmezi kazanlarını kaynatmaya başladı bile. Kadınların yaptığı bu pekmezin yapılışında her şey organik. Şekerse hiç ama hiç katılmıyor. Tamamen dutun kendi şekeriyle yapılıyor. Peki dut pekmezi yemek sağlık açısından nelere iyi geliyor?
İşte bu sorunun cevabı!
Dut pekmezi demir eksikliği kaynaklı anemi riskini önlüyor.
Kemik ve diş sağlığını koruyor.
Kan şekerini kontrol etmeye yardımcı oluyor.
Kan basıncını düzenliyor.
Kolesterolü düşürüyor.
Karaciğeri güçlendiriyor.
Sindirim sağlığına iyi geliyor.
Kan dolaşımını iyileştiriyor.