Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, çölyak hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla önemli bir bilgilendirme yaptı. Yapılan açıklamada, çölyak hastalığının; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten isimli proteinin bağırsaklarda hasara yol açmasıyla ortaya çıkan alerjik bir sindirim sistemi hastalığı olduğu belirtildi.
Müdürlük tarafından yapılan bilgilendirmede, çölyak hastalığında bilinen tek etkin tedavinin glutensiz diyet olduğu vurgulandı. Bu diyetin amacı; hastalığın yol açtığı semptomları kontrol altına almak, yaşam kalitesini artırmak ve uzun vadeli komplikasyonların önüne geçmek olarak ifade edildi.
Glutensiz Beslenmede Güvenli Gıdalar
Açıklamada, çölyak hastalarının güvenle tüketebileceği gıdalara da yer verildi. Buna göre; sebzeler, meyveler ve bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker ve zeytin, katkısız et, tavuk ve balık ürünleri (Unla kızartılmamış ve katkı içermeyen), una batırılmamış konserve gıdalar, mısır, pirinç, patates ve bunlardan elde edilen unlar, ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu ve üzüm çekirdeği unu gibi alternatif un çeşitleri ve evde çekilmiş güvenli baharatlar çölyak hastaları için uygun seçenekler arasında yer alıyor.
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşlara glutensiz beslenme konusunda bilinçli olmaları çağrısında bulunurken, çölyak hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmelerinin sağlıkları açısından hayati önem taşıdığını hatırlattı.
Haber Merkezi