Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın'ın bir yöresel lezzetinin daha Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığını duyurdu. Bartın mutfağının önemli tatlarından biri olan “Şapşap Köfte”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “Bartın Şapşap Köftesi” adıyla Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi.
Müdürlükten yapılan açıklamada, Şapşap Köfte ile birlikte Bartın’ın 11 yöresel lezzetinin artık Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile tescillendiği belirtilerek, “İlimize hayırlı olsun” denildi.

Şapşap Köfte Malzemeleri:
850 g dana kıyma
150 g kuzu kıyma
50 g soğan
30 g galeta unu
5 g tuz, kimyon, karabiber, kekik
5 g pul biber
ŞAPŞAP KÖFTE NASIL YAPILIR?
Köfte için tüm malzemeler karıştırılarak yoğrulur ve üzeri kapatılarak 60 dakika dolapta bekletilir. Ardından tezgahın üzerine vurarak tekrar yoğrulur ve 60 dakika daha buzdolabında bekletilir. Kıyma makinesinde çekilen karışım, 30 gramlık parçalar halinde yuvarlanır ve elle hafifçe bastırılır. Son olarak, meşe kömüründe ızgarada sık sık çevrilerek pişirilir.
Coğrafi işaret tescili, yöresel ürünlerin korunmasını sağlarken, yerel ekonomiye katkı sunması ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor. Bartın mutfağının bu değerli lezzeti artık tescillenmiş olarak hem yerel hem de ulusal çapta tanıtılabilecek.
ŞEVVAL ALTINTAŞ












