Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla anlamlı bir açıklama yaptı. Müdürlüğün açıklamasında, “Müzeler; bir milletin hafızası, bir medeniyetin izidir. Geçmişin bilgelğini geleceğe taşıyan bu köprüler, kültürle kurduğumuz en güçlü bağlardan biridir. Kültürel mirasımıza sahip çıkan herkesi ve bu mirası titizlikle koruyan tüm müze çalışanlarını; bu eşsiz katkıyla geleceğe iz bırakanlar olarak saygıyla selamlıyoruz. 18 Mayıs Müzeler Günü kutlu olsun” ifadelerine yer verildi.
Bartın Kent Müzesi
Şehrin tarih öncesi dönemlerinden Osmanlı’ya kadar uzanan geniş koleksiyonuyla ziyaretçilerine zengin bir kültür yolculuğu sunuyor. Arkeolojik eserler, etnografik objeler ve tarihî belgelerle Bartın’ın geçmişine ışık tutuyor. Bartın’ın M.Ö. 2000 yılında Kaşka (Gasga)’ lardan başlayan ve günümüze gelen tarihinin anlatıldığı Kent Müzesinde; Bartın’ın 4000 yıllık tarihini içeren kronolojik aks, endemik canlıları, coğrafik yapısı, ulaşım ve doğal afetler geçmişi, tarihi Zanaatçılar Çarşısı, gemi yapımcılığı, ticari hayatı, madenciliği, tarihi Galla Bazarı, mimarisi, siyasi tarihi, eğitim ve basın-iletişim tarihi, sanat edebiyat ve kültür hayatı, halk gelenekleri, ev yaşamı, mutfak kültürü ve turizminin yanı sıra interaktif sözlü tarih çalışmaları Bartın Kent Müzesi’nde yer alan ana başlıklardır.
Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi
Bartın’ın eski belediye başkanlarından Kemal Samancıoğlu’nun doğup yaşadığı tarihi ahşap ev, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Kemal Samancıoğlu’nun eşyalarının yanı sıra Bartınlı ailelerin bağışladığı yaklaşık 700 etnografik eser bulunmaktadır. Bartın’daki geleneksel ahşap evlerin güzel bir örneği olan yapı, birçok ziyaretçi tarafından gezilmektedir.
Ulus Kocagöz Müzesi
Ulus ilçesinde bulunan bu müze, yöreye özgü el sanatları ve kültürel mirası sergileyerek yerel yaşam tarzını gözler önüne seriyor.
Kocagöz Konağı, 2013 yılında Etnografya Müzesi ve Yöresel El Sanatları İşletme Merkezi olarak Bartın İl Özel İdaresine tahsisi uygun görülen Kocagöz Konağının, ilgili mevzuat hükümlerine göre Ulus Kaymakamlığının kullanımına aittir. Kaymakamlık tarafından Küre Dağları Milli Parklar Müdürlüğüne düşük kira bedeli ile kullanımına verilmiştir. Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği müze çalışmalarına büyük destek vermektedir. Teşhir Merkezi bölümünde yöresel ev yemekleri ve doğal yapılan yöreye özgü ürünler zaman zaman sergilenmektedir. Konak zaman içinde Sinema Filmi çekimlerine sahne olmuştur. Başrollerini Zuhal Olcay ve Fikret Kuşkan’ ın oynadığı “Gizli Yüz” isimli filmin iç mekan sahneleri burada çekilmiştir. Söz konusu film; 1991 yılında “Antalya Film Festivali” ne katılarak en iyi senaryo, yine aynı yıl “Montreal Yeni Sinema Festivali” nde en iyi film ödüllerini almıştır.Bartın İli Ulus İlçesinde bulunan Kocagöz Konağı olarak bilinen tarihi ahşap binanın “Küre Dağları Milli Parkı Ulus Ziyaretçi Merkezi ve Etnografya Müzesi” olarak hizmete açılmıştır.Amasra Müzesi
Bartın’ın turistik ilçesi Amasra’da yer alan müze, bölgenin antik çağlardan Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihine dair önemli arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapıyor.İnşasına 1884'te Bolu Mutasarrıfı İsmail Kemal Bey tarafından başlanılan ancak yarım kalan bahriye mektebinin müze olarak kullanım amacıyla restorasyonu 1976 yılında gerçekleştirilmiştir. Geç Osmanlı dönemi mimari özelliklerine sahip yapı, dikdörtgen planlı olup iki katlı olarak tasarlanmış ancak tek katı tamamlanmıştır. 2014 yılında yenileme çalışmalarına başlanan müze binası, özgün dokusu korunarak yeniden ziyarete açılmıştır. Müzede Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemine ait eserler 4 teşhir salonunda sergilenmektedir. Ayrıca büst odası ve interaktif kullanım alanlarına bulunan müze ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.
Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bu özel günde tüm vatandaşları ve ziyaretçileri müzeleri gezmeye davet ederek, kültürel mirasımıza sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı.
ŞEVVAL ALTINTAŞ