Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, KKKA’nın keneler tarafından taşınan bir virüsle bulaşan, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ve baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle seyreden ve ağır vakalarda kanamalara neden olabilen zoonotik bir enfeksiyon hastalığı olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Türkiye’de her yıl bahar aylarında görülmeye başlayan KKKA hastalığına karşı alınabilecek önlemler şöyle sıralandı:
Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken mümkün olduğunca vücudu örten kıyafetler tercih edilmeli.
Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı, kenelerin rahat fark edilebilmesi için açık renkli giysiler giyilmeli.
Riskli alanlardan dönüldüğünde kişinin kendisi ve çocukları, kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası gibi bölgeler dâhil olmak üzere kene yönünden mutlaka kontrol edilmeli.
Vücuda tutunmuş kene tespit edilirse çıplak elle dokunulmamalı, en yakın yerden uygun bir malzeme (bez, poşet, eldiven gibi) ile çıkarılmalı.
Yetkililer, KKKA şüphesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgularken, özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların daha dikkatli olması konusunda uyarıda bulundu.
ŞEVVAL ALTINTAŞ