Bartın’da ev hanımlarının bugünlerde ayrı bir telaşı var. Malum Muharrem Ayı. Dünde Aşure Günü tüm İslam alemince kutlandı. Aşurenin herkesi için ayrı bir önemi var. O yüzden Bartın’daki ev hanımlarını dünden beri aşure yapma telaşı sardı. Hemen hemen her evde bunun için tencere kaynıyor.
Aşure için en az 10 malzeme kullanılıyor. En çok gerekli malzemelerse 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 3 su bardağı aşurelik buğday, 1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık, 1 su bardağı fındık içi (bütün), 1.5 su bardağı doğranmış kayısı,1 su bardağı kuru üzüm, yarım su bardağı kuş üzümü, yarım su bardağı küp doğranmış portakal kabuğu, 1 su bardağı küp doğranmış elma, 4 su bardağı toz şeker, isteğe bağlı1 çorba kaşığı gül suyu isteğe bağlı ve bir çimdik tuz.