Türkiye Noterler Birliğinin 54. Olağan Kongresine katılan Bakan Tunç, 53 yıldır uygulanan Noterlik Kanunu'nu yenileyeceklerini açıkladı. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde noterlikle ilgili birçok faaliyete yer verdiklerini belirten Tunç, "Öncelikle Noterlik Kanunu'nu yenilemek en önemli hedefimiz. Hukuk fakültesi mezunlarının görev yapacağı noter yardımcılığı müessesesi sistemini de hayata geçireceğiz. Vasiyetnamenin açılması ve mirasçı atama belgesinin verilmesi gibi bazı çekişmesiz yargı işleri ile delil tespitinin noterlikler tarafından da yapılabilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Delil tespitiyle ilgili daha önce de bir kanun teklifimiz vardı, bu yine hedeflerimiz arasında. Hukuki güvenliğin artırılması için belli miktarı aşan sözleşme ve işlemlerde noter onayı alınmasını teşvik edeceğiz.” dedi.
Karekod uygulamasına geçilecek
Bartın’daki 4 noter dahil ülke genelindeki 2 bin 385 noterde düzenlenen belgelerde karekod uygulamasına geçeceklerini de duyuran Yılmaz Tunç, “Noterler tarafından düzenlenen belgelerde karekod uygulamasına geçeceğiz. Kıymetli evrak ve banka protestolarının noterliklerde elektronik ortamda yapılmasına ilişkin düzenleme yapacağız. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile noterlikler arasında entegrasyon sağlayacağız. Taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinin noterliklerce tapu siciline şerh olarak işlenebilmesine imkan tanıyacağız."
Tunç, noterlere yeşil pasaport verilmesi konusunda da çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini, yetki ve takdirin TBMM'de olduğunu dile getirdi.
Bartın’da 4 noter var
Bartın’da şehir merkezinde Orduyeri Mahallesinde son açılan noterle birlikte 4 noter bulunuyor. Kanunun yenilenmesi halinde Bartın’daki noterler, bundan sonra yeni kanunlara ve bu kanunlarla kendilerine verilen haklar doğrultusunda işlem yapacak.
NURDAN EROĞLU
Yeni bir rant kapısı, milletim umuğune Yeni bir çökme.