Geçmişten Gelen Sesler
1960’lı yıllarda Bartın’da Yirmibeş Kuyu mevkii, her yıl Mayıs ayında geleneksel Hıdırellez kutlamalarının merkeziydi. Bu dönemlerde şehirli ve köylü, sabahın erken saatlerinde buraya akın ederdi. Sabaha karşı 3-4 gibi alana gelenler, akşama kadar süren şenliklerde yemekler yer, içkiler içer ve eğlenirlerdi. Irmak üzerinde yapılan sandal ve gemi seferleri, günün en heyecan verici etkinliklerindendi.
Kutlamaların en önemli unsurlarından biri, katılımcıların getirdiği yiyecekler ve içeceklerdi. Çeşitli satıcılar, ekmek arası yiyecekler, gazozlar ve çeşitli yiyeceklerle buraya gelenlerin ihtiyaçlarını karşılardı. Çadır cambazları ve seyyar satıcılar, Hıdırellez’in coşkusuna coşku katardı.
Yirmibeş Kuyu’nun Yok Oluşu
Ancak 1973 yılından sonra Yirmibeş Kuyu mevkii, belediye tarafından taş, toprak ve molozlarla dolduruldu. Pelenkoğlu çimento dolum tesislerinin kurulmasıyla birlikte bölge, eski canlılığını ve geleneksel kutlamaların yapıldığı mekan olma özelliğini yitirdi. Artık ne Hıdırellez eğlenceleri ne de Yirmibeş Kuyu mevkii kaldı.
Günümüzde Hıdırellez eğlenceleri, Mayıs ayının ilk haftalarında çeşitli yerlerde kutlanmaya devam ediyor. Araç azlığı nedeniyle geçmişte Yirmibeş Kuyu’nda yapılan kutlamalar, günümüzde daha çok Yalı mevkiinde gerçekleşiyor.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
Ne kadar teşekkür etsek azdır çok mutlu olduk bizde böyle bir fotoğraf yok resimdeki otobüs amcam Nihat gürman a ait çok duygulandım çok kişiyle paylaştım Bartın eski yaşam anıları ni yaşamanız eski ve yeni insanlar imz için çok güzel bir tarih dersi çok çok TEŞEKKÜRLER