AŞURE AYI


Bu makale 2018-10-02 11:59:36 eklenmiş ve 103 kez görüntülenmiştir.
TUĞÇE KALAYCIOĞLU BAKAR

 

Bugün sizlere tadı şahane ve çok besleyici olan geleneksel tatlımızın tarihçesini anlatıp diyet aşure tarifi vereceğim. Sizlerde evlerinizde bolluk ve bereketi artırmak istiyorsanız bu güzel ayı anmak adına küçük bir cezvede de olsa aşure yapmanızı tavsiye ederim.

Aşure adı, İbranice ‘asor’ kelimesinden gelmektedir. Aşure ayı olarak bilinen Muharrem’de gerçekleştiğine inanılan bir çok rivayet vardır. Bu rivayetlerden en çok bilinenleri şunlardır; Nuh’un gemisinin karaya oturması, Hz. İbrahim’in ateşten kurtulması, Hz. Adem’in tövbesinin bugün kabul edilmesidir. Muharrem ayının 10.gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.

 

 

Atalarımızdan beri pişirilen aşurenin duası yapılır, şifalı olduğuna inanıldığı için önce hasta ve çocuklara yedirilir. Sonra yakın çevreden başlayıp birçok kişiye dağıtılır. Aşure artarsa meyve ağaçlarının dibine dökülür ve bu ağaçların daha çok meyve vereceğine inanılır.

Gelelim diyet aşuremin tarifine;

 

İçindekiler:

- 500 gr aşurelik bulgur

- 200gr kuru üzüm

- 200gr kuru kayısı

- 200gr incir

- 1 su bardağı nohut

- 1 su bardağı kuru fasulye

- Yarım çay bardağı pirinç

- 2 su bardağı süt

- 2 su bardağı bal

- Serpmelik tuz

- 1 tatlı kaşığı karanfil

- 1 su bardağı fındık

- 1 su bardağı fıstık

- 1 su bardağı badem

- Üstü için nar, ceviz, Antep fıstığı, tarçın, kuş üzümü, Hindistan cevizi

 

Yapılışı: Bir gece önceden buğdayı yıkayıp suyunu süzün ve sıcak suda bir taşım kaynatıp suyunu tekrardan süzün. Sabaha kadar farklı kaplarda buğdayı, fasulyeyi, nohutu suda bekletin.

Ertesi gün, geniş bir tencerenin içine buğdayları koyup üzerine biraz da soğuk su koyup 10 dakika kaynatın. Bu arada kuru üzümleri, kayısıları, incirleri sıcak suda ayrı kaplarda bekletip suyunu süzün. Aşurenin kararmaması için incirlerin çekirdeklerini çıkarın. Kayısıları küçük küçük doğrayın.

Kaynamış buğdayın üzerine nohutu, fasulyeyi, pirinci dökün,

Kuru üzümleri, kayısıyı, inciri ekleyip 15 dakika daha kaynatın. Kıvama göre sıcak su ilave edebilirsiniz.

2 su bardağı sıcak sütü, balı, tuzu ekleyin.

1 tatlı kaşığı kuru karanfili cezvede kaynatarak suyundan yarım su bardağını aşureye ilave edin.

1 su bardağı fındık, fıstık, badem de ilave ettikten sonra 15 dakika daha kaynatın. Sıcakken kâselere dökün.

Üzerine süslemek için nar, ceviz, kuş üzümü, tarçın ilave edebilirsiniz.

1 orta boy kâse aşure 344 kaloridir. Bu sebeple zayıflama diyetinde olanlar ana öğünlerinde yemelerini tavsiye ederim. Diyabeti olanların ise porsiyon kontrolü yaparak yerlerse sevinirim.

Bol sağlıklı v bereketli günler sizlerle olsun!

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
BARTIN HALK GAZETESİ
© Copyright 2013 . Tüm hakları saklıdır. Bu site Gazi SOFT haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi