BAL MUCİZESİ


Bu makale 2019-11-02 11:15:35 eklenmiş ve 204 kez görüntülenmiştir.
TUĞÇE KALAYCIOĞLU BAKAR

 

Sadece 1 kilosu için 30 bin arının dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar uçup 20 milyon çiçeğe konup yaptığı mucizevi lezzetin adıdır ‘bal’. Mucizevi gidayı biraz daha açacak olursam; milattan 400 yıl önce hepimizin bildiği ünlü hekim Hipokrat, balı tedavilerinde kullanmış ve ayrıca Mısır’da tahtadan yapılmış bir kutu da saklanan 13 kilo bal, tamı tamına 3 bin 800 yıldır bozulmadan duruyor.

Balı sadece şekerli yiyecek diye adlandırmak çok yanlış olur. Evet kendisi asıl karbonhidrat kaynağıdır ama bunun yanında içerisinde vitaminler (özellikle C vitamini), mineraller (özellikle potasyum), enzimler gibi yaşamımız için önemli maddeleri bulundurur. Bu hayat enerjisinin faydalarından bahsedecek olursam eğer özellikle kış ayarlarının bir numaralı enerjili antioksidan kaynaklarındandır, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir. Bu nedenle hastalandığınızda bal yerseniz vücudunuz daha çabuk toparlar. Mesela ciğerleriniz yerinden çıkacakmış gibi öksürüyor, burnunuzun akmasına engel olamıyor, en ufak bir hareketi yapacak gücü kendinizde hissedemiyorsanız hemen kendinize ballı, limonlu, zencefil çayı hazırlayın kısa sürede kendinize gelin. Tabi sadece çayla grip mikroplarını yenmeniz mümkün değil bunun yanında doktorunuzun tavsiyelerine uyup beslenmenize de dikkat etmeniz gerekiyor. Gelelim balın diğer faydalarına… Bal; yara ve iltihapların iyileşmesine olumlu etki de bulunur, yaraları dezenfekte edip bakteri ve mantar gelişimini önler ve son olarak besinlerin vücutta daha kolay sindirilip emilmesini sağladığı için mide-bağırsak sisteminizi de düzenler.

Tabi, ‘birçok faydası varmış’ diyerek kaşık kaşık balları götürmeyin, canım okuyucularım. Özellikle şeker hastaları çok nadiren yesin. Çünkü bal kan şekerini hızlı yükseltip hıphızlı düşürür.

Besin değerine bakacak olursak 1 yemek kaşığı bal 64 kaloridir ve %82 karbonhidrat %17 sudan oluşup içinde hiç yağ yoktur.

Gerçek balı sahtesinden nasıl ayırırız? Üzgünüm ama balın gerçekten bal olduğunu anlamak hiç o kadar dolay değil. Yani tadına, rengine, kıvamına bakarak ya da koklayarak hiçbir balın sahte olup olmadığını anlayamazsınız. Bir tek laboratuar ortamında incelerseniz bunu anlayabilirsiniz. Ama şunu belirtmek istiyorum gerçek bal bozulmaz, kristalleşir. Yani kristalleşen (şekerlenen) bal bozulduğu anlamına gelmez. Bu şekerlenmeyi 45 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta su dolu kabın içinde suyla doğrudan temas ettirmeyerek yok edebilirsiniz. Üstelik besin değerinde herhangi bir kayıpta olmaz.

Bal alırken dikkat etmeniz gereken iki şey var. Birincisi markası bilinen bal alın, açıkta satılan ballar büyük risk taşır. İkincisi süzme bal alın çünkü petekli ballar da arıya şeker yedirilerek üretilebiliyor ayrıca arıcılıkta kullanılan ilaçların birçoğu doğrudan peteklerin üzerine uygulanır.

 

Anahtar:  

* 2 yaşından küçük çocuklara bal kesinlikle yedirmeyin!

* Özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın olan bir bal çeşidi var ki akıllara zarar. Kestane balı, acı bal veya deli bal olarak bilinir kendisi. Yerinizde olsam artık bu balı yemeyi bırakırım ya da illa yiyeceğim diyorsanız sabahları sadece 1 çay kaşığı kadar yerim ve özellikle ılık, sıcak suyla yemem! Neden mi bu kadar tehlikeli bu bal? Çünkü dolaşım sisteminiz üzerinden etkili olarak kalp ritminizi bozuyor ve anında şoka giriyorsunuz.

 

Tadından yenmeyecek baldan bile daha tatlı bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle… Mutlulukla kalın!

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
BARTIN HALK GAZETESİ
© Copyright 2013 . Tüm hakları saklıdır. Bu site Gazi SOFT haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Bartın Web Tasarım