Bartın’ın lezzetleri Coğrafi İşaret yolunda

Bartın Belediyesi Gazhane Kültür Parkı, gastronomi ürünler ile usta ve çırakları buluşturacak. Buluşma ünlü şeflerin katılımıyla 29 Kasım 2019 Cuma günü gerçekleşecek.
Bu haber 2019-11-27 09:26:08 eklenmiş ve 122 kez görüntülenmiştir.

 

 

(Haber Merkezi) - Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), Bartın Belediyesi ve işbirliği sağlanan diğer kurumlar organizasyonunda gerçekleştirilecek olan Usta-Çırak buluşmasıyla Bartın mutfağının coğrafi işaret aday ürünlerinin tanıtımına katkı sunacak.

2019 yılında çalışma hedefi olarak “Mesleki Eğitim Teması” belirleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen talimat doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bartın Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, BAPAPDER ve TAŞPAKON işbirliği ile 28-29 Kasım 2019 tarihleri arasında Bartın’da “Bartın’ın Yöresel Lezzetleri-Usta Çırak Buluşması” organizasyonunu düzenliyor. Organizasyon kapsamında Bartın’da coğrafi işaret almaya aday olan yöresel değerlerden Taş Sac, Amasra Salatası, İncir Dondurması, Ağda Tatlısı, Beyaz Baklava, Kabak Burması Tatlısı, Pirinçli Dolma ve Tatlı Böreğin tanıtımı yapılarak farkındalık yaratılması hedefleniyor. İki gün sürecek etkinlik kapsamında 28 Kasım Perşembe günü Bartın Kültür Merkezinde özellikle Gastronomi alanında eğitim gören meslek lisesi öğrencilerine yönelik gastronomi alanında başarılı olmuş ünlü şefler ve işletme sahiplerinin konuşmacı olarak katılacakları tecrübe paylaşım semineri yapılacak. Seminerde öğrencilerin iş hayatında karşılaşabilecekleri sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirilerek, tecrübe paylaşımında bulunulacak ve öğrencilerin odaklanabilecekleri bir vizyon belirlemeleri sağlanacak. 29 Kasım Cuma günü ise Bartın Gazhane Kültür Parkı’nda ünlü şeflerle birlikte Bartın’da coğrafi işaret almaya aday yöresel ürünler hazırlanıp pişirilerek usta-çırak etkinliği düzenlenecek. Bu vesileyle yöresel ürünlere ilgi çekilerek tanıtımlarına katkı sağlanması hedefleniyor.

 

Belediye, patent için başvurdu

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Belediyesi olarak kent ile özdeşleşmiş ürünler için patent başvurusu yaptıklarını ifade etti. Akın yaptığı açıklamasında, “Bartın Belediyesi olarak Bartın ile özdeşleşmiş yemeklere patent alma ve Bartın’ın markalaşması adına ilk etapta 6 ürün için patent başvurusunda bulunduk. Bartın mutfağının lezzetleri olan İncir Dondurması, Bartın Ağda Tatlısı, Bartın Beyaz Baklavası, Pirinçli Mantı, Kabak Burması ve Tatlı Börek için patent başvuruları 2018 ve 2019 yıllarında yapıldı. Oldukça zorlu olan ve dikkat isteyen detaylı bu süreçte, kullanılan malzemelerin bilimsel dokümanları, tarihi belgeleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan görüş doğrultusunda tarifleri hazırlandı. Denetleyici kurumlar ve kişiler belirlendikten sonra, video çalışmaları yapılarak, kuruma sunulmuştur. Türk Patent ve Marka Kurumu ile Belediyemiz arasında yazışmalar neticesinde büyük ölçüde son aşamaya doğru gelinmiştir. Patent kurumu tarafından onay verildikten sonra ürünler 3 ay süre ile yayına çıkarılıp daha sonra ise bahsi geçen ürünler Bartın Yemekleri olarak patentleri alınarak, Bartın’ın markası olacak ve kültürel değerine değer katacaktır. Bartın Belediyesi olarak güzel kentimizin tanıtımına katkı sunmak, değerlerine sahip çıkmak önceliklerimizin başında yer almaktadır. Markalaşma çalışmaları yönünde üreten, çabalayan kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının her zaman destekçi olduk, olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Ünlü şefler gastronomi ürünleri hazırlayacak

 

 28-29 Kasım 2019 tarihlerinde yapılacak organizasyon için bölge ve ülke genelinde tanınmış mutfak şeflerinden Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Amiraslanow, TAŞPAKON İdari İşler Koordinatörü ve Bartın Profesyonel Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Hüdaverdi Akgün, Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Rasim Çakıcı, TAŞPAKON Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Yaşar Mete, Dünya İslam Ülkeleri Aşçılar Dernekleri Platformu Başkan Danışmanı Nigar Meyludova ve Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı ve yemek kitabı yazarı Ali Geyik katılım sağlayacak. 28 Kasım tarihinde Bartın Kültür Merkezinde meslek lisesi öğrencilerine iş yaşamındaki başarılarının sırlarını anlatacak olan katılımcılar, 29 Kasım’da ise Bartın Gazhane Kültür Parkı’nda meslek lisesi öğrencileri ile yöresel coğrafi işaret adayı ürünleri birlikte hazırlayarak bilgi birikimlerini öğrencilere ve ilgililere aktaracaklar.

 

Şölen, Gazhane Kültür Parkı’nda...

 

Gazhane Kültür Parkı 29 Kasım’da bir lezzet şölenine ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin ünlü mutfak şefleri marifetiyle ve gastronomi öğrencilerinin işbirliğiyle hazırlanacak olan Bartın’ın yöresel lezzetleri saat 11:00 – 12:00 arasında halkının beğenisine sunulacak. Organizasyon sonucunda Bartın’ın yöresel lezzetlerinin coğrafi işaret alması yolunda farkındalık yaratılması, üreticiler tarafından ticari ürüne dönüştürülmesi ve benzer uygulamaların yaygınlaştırılması hedefleniyor.

ETİKETLER : yöresel lezzetler
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
BARTIN HALK GAZETESİ
© Copyright 2013 . Tüm hakları saklıdır. Bu site Gazi SOFT haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Bartın Web Tasarım