Karadeniz’de balık azalıyor!

“21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü” bu yıl Türkiye’de oldukça buruk bir şekilde kutlandı. Bunun başlıca sebebi ise mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına bağlı olarak denizlerimizdeki balık miktarının az olması. Buna bir de kontrolsüz avcılık eklenince durumun vehameti bir kat daha artıyor. Uzmanlar özellikle Karadeniz’deki çaça avcılığı nedeniyle balık türlerinin ve avlanan balık sayısının ciddi miktarda azalma gösterdiğini söylüyor.
Bu haber 2019-11-26 09:28:13 eklenmiş ve 107 kez görüntülenmiştir.

 

Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü kapsamındaönemli açıklamalarda bulundu. Sürdürülebilir balıkçılık için bir dizi eylem planı gerekliliğinden bahseden Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, av yasağı döneminde sadece gırgır  ile  avlanmanın  yasaklanmasının tek başına yeterli olmadığını söyledi.

 

 

Osman Kocaman, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Gürcistan ve Abhazya’da çok küçük boyutlu hamsi avı ile Samsun’un batı tarafından yapılan kontrolsüz çaça avının Karadeniz’deki balıklarının azalmasına neden oldu” şeklindeki açıklamanın yerinde olduğunu söyledi.

Bu bakış açısıyla bilhassa iç deniz olan Marmara’da birkaç yıla yayılacak bir planlama ile avlanacak teknelere boy sınırlaması getirilmesini söyleyen Kocaman, sularımızdaki en önemli balık türü olan hamsiye avlanma kotası getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Karadeniz’deki avcılığın yüzde 50-60’ı hamsi

 

Av döneminin başında alınan derinliğin 24 metreden 18 metreye çekilmesi kararının sadece Karadeniz’de değil,  Marmara Denizi’nde de uygulanması gerektiğini tekrar hatırlatan Osman Kocaman, 4,5 aylık gırgır yasağıyla sürdürülebilir balıkçılığın temellerinin atılmasının zor olduğunu belirtti. Kocaman,  “Balık avcılığının yüzde 50-60’ını hamsi oluşturuyor. Bu nedenle de hamside kotayı savunuyoruz. Denizlerimizden yılda 380-400 bin ton hamsi çıkarken bu rakam 90 bin tonların altına geriledi. Buna bir çözüm bulmamız gerek çünkü hamsi, 9 santimin üzerinde üreyebiliyor. Bu farkındalıkla yetkililerin eylem planı hazırlaması gerekiyor” diye açıkladı.

 

 

Bu sektörde var olan herkesin  özellikle de balıkçılara sürdürülebillir balıkçılık için oldukça fazla görev düştüğünü dile getiren Kocaman,  bilinçli ve kalifeyeli eleman açığının her söktörde olduğu gibi  bu sektörde de fazla olduğunu söyledi. Bunun için bakanlıklık nezdinde çalışmalar yapılmasının önemine değinen Kocaman, denetleme ve kontrol mekanizmasının da sistematik olarak çalışmasının önemli olduğunun altını çizdi.

ETİKETLER : Bartın Karadeniz hamsi Kocaman Balıkçılık Osman Kocaman Dünya Balıkçılık Günü
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
BARTIN HALK GAZETESİ
© Copyright 2013 . Tüm hakları saklıdır. Bu site Gazi SOFT haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Bartın Web Tasarım