Zoonotik hastalıkları nasıl önleriz?

Kurban Bayramı boyunca et tükitimi oldukça fazla artıyor. Doğal olarak bu durum beraberinde bazı sağlık risklerini de getiriyor. Bartın İl Sağlık Müdürlüğü de bu noktadan hareketle belli periyotlarda vatandaşlarımızı bilgilendirme amaçlı etkinlikler ile farkındalık yaratmaya çalışıyor. Son olarak Kurban Bayramı dolayısıyla zoonotik hastalıklara (hayvandan insana geçebilen hastalıklar) dikkat çekerek toplum sağlığını korumaya çalışan İl Sağlık Müdürlüğü, bunun için bastırılan broşürler ile bilgilendirme faaliyetlerini sürdürüyor.
Bu haber 2019-08-10 11:23:23 eklenmiş ve 129 kez görüntülenmiştir.

 

ERDEM TABAKOĞLU

Toplumda sağlık okuryazarlığının artırılması ve sağlığın geliştirilmesi amacı ile Kurban Bayramı öncesi dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın görülen “Kist Hidatik” hastalığı, “Kurban Bayramı’nda Beslenme” ve “Kurban Bayramı’nda Kesik ve Yaralanmalar” konularında toplumsal farkındalık oluşturulmasının büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Belediyelerce belirlenmiş kurban satış ve kesim yerlerinde bilinçlendirme etkinlikleri yapılarak söz konusu etkinliklerde kullanılmak üzere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanan “Kist Hidatik” hastalığı, “Kurban Bayramında Beslenme” ve “Kurban Bayramında Kesik ve Yaralanmalar” konularındaki broşürler bastırıldığını bildirdi.

Kist Hidatik hastalığından korunmak için farkındalık oluşturmak amacıyla bulaşma yolları ve yapılması gerekenler hakkında 4 seans halinde 57’si vatandaş 13’ü de personel olmak üzere 70 kişiye eğitim verildiğini belirten Koç, Bartın Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’ndeki KETEM katına, Toplum Sağlığı Merkezi merdivenlerine, Sigara Bırakma Polikliniği, Akçamescit Aile Sağlığı Merkezi ve Akçamescit Hayvan Pazarı girişine afiş asıldığını söylerken, Akçamescit Hayvan pazarı içerisine ayrıca bez afiş asıldığını da kaydetti.

Kistik Ekinokkozis’in, Türkiye’de özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunların yanı sıra ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Koç, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Köpekler taşıyıcı

 

“Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmurla yayılırlar. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanırlar enfeksiyon zinciri bir kısır döngüye dönüşür. Alınan bu yumurtalar, bağırsaklarda açılarak bağırsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler.

 

Sinsi bir hastalık

 

Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtisiz seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülürler. Nadiren dalak, karın zarı (periton), böbrek, kemik, göz yuvası, beyin, kalp ve yumurtalıklara da yerleşebilir. Karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirti görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabilir. Diğer organ ve sistem tutulumlarında da bu bölgelere ait tablolar ortaya çıkar. Örneğin kafa içi tutulumlarda; baş ağrısı, kusma, şuur kayıpları görülebilir. Kalp tutulumunda kalp ritm bozuklukları, enfarktüs bulguları, hatta kalp duvarında yırtılma olabilir. Kemik tutulumlarında kırıklar olabilir. Kist patladığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

 

En fazla kimler risk altında?

 

Kişinin mesleği, hobileri, yaşam koşulları, eğitim ve sosyoekonomik düzeyi hastalığa yakalanma riskini etkilemektedir. En büyük risk grubunu parazit mücadelesi yapılmamış enfekte köpeklerle teması olan koyun, keçi, inek gibi hayvancılıkla uğraşan kişiler oluşturmaktadır.

 

Kistli sakatatları gömmeyin, köpeklere yedirmeyin

 

Ülkemizde kist hidatiğin sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası  kistli sakatatları gömmek yerine, köpeklere yedirmek yada rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmaktır.”

 

Hastalıktan korunmak için neler yapılmalı?

 

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, bu hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri ise maddeler halinde şu yekilde sıralıyor:

* Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.

* Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

* Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.

* Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır.

*Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.

* Kurban Bayramı’nın sağlık ve huzur içinde geçmesi için hem hayvan üreticiliği ve satışı yapanların hem de kurban satın alan vatandaşlarımızın temel sağlık önlemlerine ve hijyen koşullarına riayet etmesi önem taşımaktadır. Zoonotik hastalıklardan korunmak için kurban satış yerlerinin, kurbanlık naklinin, kesim yerlerinin, etin işlenmesi aşamalarının gerekli hijyen, güvenlik ve asgari teknik şartları taşıması gerekir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

ETİKETLER : Zoonotik saglik müdürü dursun koc
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 › 
Arşiv Arama
- -
Anket
BARTIN HALK GAZETESİ
© Copyright 2013 . Tüm hakları saklıdır. Bu site Gazi SOFT haber yazılımı alt yapısı ile yapılmıştır.
GÜNDEM
Kadına Şiddet
Anayasa Haberleri
Trafik Kazaları
Yerel Seçimler
SPOR
Galatasaray
Fenerbahçe
Basketbol Haberleri
Şampiyonlar Ligi
SİYASET
Recep T. Erdoğan
Devlet Bahçeli
Kemal Kılıçdaroğlu
AKP Haberleri
EĞİTİM
Eğitim Haberleri
Eğitim Bakanlığı
A.Ö.L.
Eğitim Portalı
DÜNYA
Avrupa Haberleri
Amerika Gündemi
Suriye İç Savaş
Arıkan Meselesi
Bartın Web Tasarım