Ecen Sigorta
19 Eylül 2018 Çarşamba
Anasayfa > EKONOMİ > Bartın’da “süt otu” denemesi yapılıyor
Bartın’da “süt otu” denemesi yapılıyor

Bartın’da “süt otu” denemesi yapılıyor

10.07.2018 15:41 12 14 16 18 yazdır
Alternatif yem bitkilerinden biri olan halk arasında “süt otu” olarak da bilinen “İtalyan Çimi” denemesinde ilk biçim yapıldı. Yapılan denemeler sonucunda ilk biçimde 1 dekar alandan ortalama 900 kilogram kuru ot alındı.


Nilay Meryem ÇÖMLEK

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, “Amacımız özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin üretim ve verimlerini artırmak için daha iyi ve kaliteli kaba yem üreterek hayvancılıkta kârlılığı artırmaktır.” dedi.

Bartın’da kaba yem ihtiyacının karşılanması ve çeşitliğin arttırılmasına yönelik tek yıllık olan ve süt otu olarak da bilinen “İtalyan Çimi” denemesi yapıldı. Bu amaçla Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden demonstrasyon için temin edilen “İtalyan Çimi” tohumluğu “İlk adım”  çeşidi Şiremirçavuş, Şiremirtabaklar, Çeştepe ve Yeğenli köylerinde olmak üzere 4 çiftçiye 5’er dekarlık alanda toplam 20 dekarda ekimi gerçekleştirildi.

Yapılan denemeler sonucunda ilk biçimde 1 dekar alandan ortalama 900 kilogram kuru ot alındı. Aynı alandan daha iki biçim yapılabilecek. İlimiz koşullarında üç biçimin sonunda İtalyan çiminden ortalama bin 500 kilogram kuru ot alınacağı tahmin ediliyor.

Yerinde incelemeler yapmak üzere Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Gönül Merve Şen Kul, Ziraat Mühendisleri Mukaddes İncetüfekçi ve Kemal Aykut, Tekniker Okan Kalafat denemenin yapıldığı Yeğenli Köyündeki üretici Mustafa Çelik’in tarlası ziyaret etti. İl Müdürü Bayram’ın da bulunduğu teknik ekibe Yeğenli Köyü Muhtarı Fahri Özdemir ile çiftçilerde eşlik etti.



İl Müdürü Bayram, teknik bilgiler verdi


İtalyan çimi tarımıyla ilgili teknik bilgiler veren Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, şunları söyledi:

“İtalyan çimi en iyi gelişimi nötr veya hafif asit, iyi drenajlı ve verimli topraklarda yapar. Yüksek verim için toprağın azotça zengin olması gereklidir. Tohum ekilişi,  keseksiz ve iyi hazırlanmış bir tohum yatağına dekara 2-3 kg’ı geçmeyecek şekilde ve 1,5-2 santimetrelik toprak derinliğine yapılması gerekir. Saf olarak ekilişte tahıl mibzeriyle ekilmesi önerilmektedir. Tohum ekildikten sonra toprağın nemle tutulması gelişmeyi hızlandırmaktadır. Çimler birim alandan yüksek kuru madde verimi sağlamaları ve yıl içerisinde birkaç kez gelişme göstermeleri nedeniyle topraktan fazla miktarda azot alır. Dekara atılacak azotlu gübre miktarı 15-20 kilogramdır. Çim gelişmesi ve ot veriminin arttırılması için sıcak dönemlerde 15 gün arayla geceleri bol sulama yapılmalıdır. Bitki boyu ilimizde yapılan denemelerde ortalama 120 cm'yi bulmuştur. Hasat tarlada yüzde 50 oranında başakların polen dökmeye başladığı dönemde toprak seviyesinden 5 santimetre yükseklikte yapılmalıdır. Kuru şartlarda birim alandan 2-3 biçim sulu şartlarda 5-6 biçim alınır. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yapılan araştırmalara göre birim alandan elde edilen kuru ot verimi dekara 585-2 bin 100 kilogramdır.


“Süt veriminde yüzde 20 artış sağlıyor”


Birim alandan birden fazla biçim alınan bu çeşit; kuru ot olarak, silaj yapılarak, günlük yeşil biçilerek ve otlatma yapılarak değerlendirilmekte, içindeki protein oranı yüzde19’u geçerek, protein oranı yüzde 16 olan yoncaya rakip olmaktadır.  Kuru madde oranı yüzde 30-45 arasında olmasıyla besi hayvanlarında kondisyon artışı, süt hayvanlarında yüzde 20 süt veriminde artış sağlamaktadır.”




Amaç, verimi ve karlılığı arttırmak


Amaçlarının özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin üretim ve verimlerini artırmak için daha iyi ve kaliteli kaba yem üreterek hayvancılıkta kârlılığı artırmak olduğunu kaydeden Bayram,  son olarak da “Hayvancılığın en büyük gider kalemi hiç şüphe yok ki hayvan besleme giderleridir. Bu deneme sayesinde üreticilerimizin yüksek verimli ve kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak, hayvansal ürünlerin kalitesini ve miktarını arttırmak istiyoruz. Bu sayede üreticimizin ve ülkemizin kazanmasına ön ayak olmayı amaçlıyoruz. Özellikle İtalyan çimi hem ürün kalitesi yönünden hem de hayvanlarda şişkinlik yapmaması ve yaylımla da tükettirilebilmesi gibi özellikleri sayesinde çiftçimiz tarafından tercih edilecektir.” dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Kategorinin Diğer Haberleri